Terhesgondozás férfiaknak? Ilyen is van!

Németországban a szülések több mint 90%-ánál jelen vannak az apukák is és nálunk is egyre magasabb az apás szülések aránya. A legtöbb apuka nem tudja mi vár rá a szülőszobán, ezért Németországban egy volt orvos abban segít a férfiaknak, hogy felkészítse őket életük egyik legszebb napjára.

Kilégzés – belégzés és ami ezen túl van

A felkészítés gyakorlatilag egy képzés, ahol a férfiak megismerik a légzőgyakorlatokon felül a szülőszoba működését, beszélnek a szülésznővel. A résztvevők azért vannak itt, hogy megtudják: hogyan tudják támogatni a feleségüket a szülés során. Érdekes, hogy nem beszélnek magukról egyes számban, itt mindenki legalább három emberre gondol, miközben megkapja a szükséges információkat, elvégzi a gyakorlatokat. Úgy is beszélnek – leendő családjukról és magukról, hogy „mi”. Aki elmegy egy ilyen képzésre, az pontosan tudja mikor fog születni a gyermek, hányadik héten mi történik a párjával.

Az egyik férfi elmeséli, hogy ő jobban fél a szüléstől és az utána következő időszaktól, mint a felesége. „Hisztérikusabb vagyok, mint a feleségem, de remélem ez után egy kicsit lazábban tudom kezelni a dolgot.”

Terhesgondozás apáknak

A szülések több mint 90 százalékában az apák jelen vannak a szülés során. Elvágják a köldökzsinórt és gyakran ők előbb veszik kézbe a babát, mint az anya – hiszen amíg az anyát a szülésorvos kezeli, addig az apa vigyázhat a gyermekére. Mivel mára adott a lehetőség, ezért egyre több apuka szeretne részt venni a szülésben és egyre több anyuka el is várja ezt.

Infinety hirdetés

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy ez erősíti az első pillanatoktól az apa-gyermek kapcsolatát éppen úgy, mint a párkapcsolatot. A nőnek megnyugvást jelent, hogy ezekben a percekben ott van vele a párja és támogatja őt. A szülés közös élménye ráadásul annyira pozitív, hogy egyfajta társadalmi nyomás alakult ki, miszerint: már-már kötelező az apa jelenléte és nem is kérdés, hogy ezt akarják-e.

Dr. Martin Soder nőgyógyász szerint korábban komoly nehézségeket okozott ez az elvárás a férfiaknak, hiszen bekerültek egy olyan környezetbe, amiről valójában semmit nem tudtak. Ezért fejlesztette ki ezt a gyakorlatias „terhes gondozást” a leendő apáknak.

Terhesgondozás férfiaknak
fotó: geburtsvorbereitung-fuer-maenner.de

A gondozás során szó esik minden lehetséges helyzetről, megtanítják a leendő apákat arra, hogyan támogassák a feleségüket és igyekeznek szinte mindent megbeszélni velük. Például szó esik arról, hogy miért nem szabad alkoholt fogyasztani, vagy arról, hogyan kell elvágni a köldökzsinórt, de arról is, hogy mikortól lehet ismét szexuálisan közeledni a partnerünkhöz a szülés után.

Dr. Martin Soder – a „feltaláló”Dr. med. Martin Soder

Dr. Martin Soder nőgyógyász orvos 2014-ben ismerte fel, hogy az apák félelmeit. Soder egyébként fiatal orvos, még csupán 34 éves, egy lány édesapja, de már több mint 1200 szülésnél volt jelen. Az szüléseken részt vevő édesapák kérdései, félelmei vezették rá, hogy van igény az ilyen jellegű felkészítésre is. „Az apák nem merik szinte megközelíteni sem a szülészt a kérdéseikkel, nehezen nyílnak meg.” – mondta el Dr. Soder. Ebben persze az is közrejátszik, hogy Németországban a szülészek nagy része nő. Egy férfi pedig a problémáit könnyebben beszéli meg egy idegen férfival, mint egy idegen nővel. Így lehet, hogy valódi sikere van ennek a programnak. Jelenleg húsz munkatársával dolgoznak a férjek felkészítésén.

„A szülőszobán, amikor a gyermekük világra jön nem lehetnek se macsók, se gyávák, ott az a legjobb, ha támogatják, segítik a feleségüket a lehető legjobban. Ez a szülésznek is segítség!”

Erről a témáról az Apazóna rovatban olvashatsz többet!

forrás: sueddeutsche.de
fotó: pexels.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi adókedvezmény és család támogatás 2018
Következő cikkÁllatkert mustra – 1. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!