Hangulatos karácsonyi asztal

Hangulatos karácsonyi asztal

Ha már a lakásunk teljes ünnepi díszben pompázik, jöhet a következő dekorációs egység: a karácsonyi asztal megterítése, csinosítása. Ehhez is adunk néhány javaslatot, amit aztán mindenki a saját ízlésének megfelelően megvalósíthat.

Kezdjük a legalsó réteggel, a terítővel. Nem feltétlenül kell egyeznie a díszekkel, terítékkel, szalvétával, de harmonizáljon velük. Lehet egyszínű, világos alap (fehér, krém, pezsgőszín, ezüst, stb.), ha arany, ezüst vagy egyszínű dekoráció kerül rá. Egyszínű, sötét vagy színes alapot (piros, zöld, kék, stb.) arany, ezüst vagy világos dekorációval érdemes kombinálni.

Mintás terítőt neutrális, egyszínű terítékkel használjunk. Ügyeljünk arra, hogy akkora mintákat válasszunk, amelyek a terített asztalon is jól látszódnak. Terítő helyett vagy mellett tányéralátéteket is kitehetünk (ünnepi változatot), de egy szép asztalkendő is tökéletes lehet.

Ha van helyünk, temérdek választási lehetőség van, amivel fokozni tudjuk a hangulatot.  Asztali dísz lehet koszorú, gyertya, mécses, karácsonyfadíszek (üvegtálakban, elszórva vagy akár a tányérokban, poharakban étkezés előtt), fenyőágak (esetleg tuja), tobozok, dió, alma, narancs, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mézeskalács házikó, és ezek ízléses kombinációja.

Különleges varázsa van az élőfénynek az asztalon. A teríték közé égősort is tehetünk. Ha négy, vagy annál kevesebb ember ül az asztalnál, szép lehet a háttérben a karácsonyi zene. Viszont ha többen vannak, akkor szinte biztosan zavaró.

Kedves és szép ötlet lehet az ültetőkártya. A legegyszerűbb, ha a tányérban, vagy amellett helyezzük el: egy kartonpapírra írt nevet kiegészíthetjük kis ünnepi rajzzal. Aki több időt szán rá, írhatja a neveket mézeskalácsra, vagy szegfűszeggel narancsra, tűzhet kis zászlót zöld almába, vagy kis figurák kezébe is adható a névtábla.

A dekoráció soha ne legyen útban, a praktikum fontosabb a dekorációnál, csak az üresen fennmaradó helyekre tegyünk díszeket. Ha mégsem tudunk lemondani róluk, a felesleges elemeket legyen hová eltávolítani, félretenni az étkezés megkezdése előtt.

Sárdi Barbara, szaktanácsadó Schwerteczky Adrienn

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkKiengedték a börtönből Geréb Ágnest
Következő cikkA szavak ereje: verbális erőszak a szülészeteken