Karácsonyi bevásárlás – a zsebtolvajok ünnepe

vásár-300x225.jpg

Szórólapokon hívja fel a figyelmet a rendőrség a karácsonyi vásárokon és a bevásárlóközpontok környékén a tolvajokra. Az ünnepi időszakra jellemző, leggyakrabban előforduló veszélyforrások azonban elkerülhetőek, amennyiben megfogadunk néhány hasznos tanácsot.

Karácsonyi bevásárlás idején is ügyeljünk az autónkra, lehetőleg forgalmas, jól kivilágított közterületen parkoljunk.

Míg vásárolunk, sose hagyjuk a kocsiban a GPS-készüléket, még a kesztyűtartóban sem.

fotó: Farkas Boglárka

Miközben csomagjainkat az autó csomagterébe rakjuk, táskánkat ne hagyjuk őrizetlenül, pl. az ülésre dobva – illetéktelenek kiemelhetik.

Ha a nyitott autó mellett valaki beszélgetésbe kezd velünk, legyünk körültekintőek, a tolvajok ritkán dolgoznak egyedül.

A tömeg a zsebtolvajok vadászterülete. Ne tegyünk értéket ruházat vagy táska külső részébe, zsebébe.

Legyünk óvatos a piacokon, utcán vásárolt árukkal, és a visszajáró pénzzel, a bankjegyek nem mindig valódiak.

Fizetéskor vagy az ajándék becsomagoltatása alatt ne tegyük a táskánkat, pénztárcánkat a pultra, a vásári forgatagban könnyű ottfelejteni.

Ünnepek idején se tartsunk nagyobb összegű készpénzt otthon vagy magunknál, igyekezzünk lehetőség szerint ilyenkor is bankkártyával vásárolni, de a PIN kódot ne tartsuk a kártya mellett! Ha mégis több pénzt viszünk magukkal, azt ne tároljuk egy helyen.

Ha bevásárlás közben készpénz felvételére van szükség, forgalmas, jól kivilágított helyen lévő ATM-automatát válasszunk.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válunk, akkor azt minél gyorsabban jelezzük a rendőrségnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egyenruhás, valamint civil ruhás munkatársai, a társszervek szakembereivel kiegészülve mind a bevásárlóközpontokban, mind az alkalmi vásárokban célzottan figyelnek a polgárok biztonságát veszélyeztető helyzetekre, s gyorsan, hatékonyan közbeavatkoznak.

Forrás: BRFK

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAdventi koszorú készítése
Következő cikkKarácsonyi bonbon és praliné receptek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..