Karácsonyi bonbon és praliné receptek

A kézzel készített ajándékok személyesek, kedvesek és egyediek. Ám ne csak kézzel készült, bohókás apróságban gondolkodjunk, hiszen a finom  karácsonyi pralinékat és bonbonokat és elkészíthetjük saját magunk. Íme néhány egyszerű recept hozzá.

Narancsos marcipános bonbon

Két tábla étcsokit (valami finomat, 70-80% körülit) jó durvára vágunk-törünk, és súlyra ugyanannyi, ugyanúgy összevágott kandírozott narancshéjat teszünk hozzá. 20 dkg marcipánmasszát és két kanál erdei mézet adunk hozzá, és átgyúrjuk az egészet finom, illatos, kemény masszává. Cseresznyényi darabokat veszünk belőle, gömbformára gurigatjuk, rokokó tortadarába forgatjuk, és egyenként kis díszes papírkapszliba ültetjük. Illatos, édes, omlós, nagyon finom!

Narancsos pörkölt mandula

karácsonyi bonbon receptEgész, de hámozott mandulát veszek, úgy harminc dekányit. Konyharuhában durvára töröm, és serpenyőbe teszem húsz dekányi cukorral együtt. Fokozatosan pirítom az egészet, és közben narancslikőrrel locsolgatom. Úgy két decit biztosan rálocsolgatok. Amikor már a mandula megpirult és a cukor karamellizálódott, három-négy nagy narancs reszelt héját belekeverem. Aztán ezt az egész masszát üveg- vagy márványlapra simítom, és hagyom dermedni. Amikor már szépen összeáll, akkor két evőkanálnyi vajjal simára keverem, majd kis halmokat emelek belőle a papírkapszlikban, amiknek a tetejét megöntözöm egy kevés olvasztott fehér csokoládéval. Gyönyörű! Érdemes hűtőben tartani, hogy megőrizze a formáját.

Csokoládés áfonyaság

Egy zacskónyi (kb. 10 deka) aszalt vörösáfonyát rumba áztatom éjszakára (rumaromával is lehet helyettesíteni). Tíz deka mandulaszeletkét megpirítok egy kevés vajon. Egy tábla étcsokoládét felolvasztok, belekeverem a mandulapelyhet és a lecsöpögtetett áfonyát, és hagyom hűlni. Amikor már összeáll, kiskanállal ropogós halmocskákat rakok egy leolajozott tálra, és berakom a hűtőbe. Amikor megdermedt, akkor átteszem őket színes kapszlikba.

Trüffel kávéval

karácsonyi bonbon receptHárom tábla finom étcsokit felolvasztok. 15 dkg habosra kevert vajhoz hozzáadok ugyanannyi porcukrot, szépen elkeverem, és finomra őrölt nescafét adok hozzá egy evőkanállal. Belekeverem a csokoládét is. A krémet üveg-vagy márványlapra teszem úgy, hogy vékony kis csíkot formázzon, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, háromcentisekre vágom, és durvára tört mogyoróban megforgatom a darabokat.

Praliné

Mindenféle karácsonyhoz illő aszalt gyümölcsöt (lehet ez alma, körte, áfonya, meggy, mazsola, stb.) összevagdosok, az összesen 40 dekányi gyümölcshöz két kikapart vaníliarúd-magot és két kupica mandulalikőrt teszek, és összegyúrom. Ebből a masszából aztán kis pralinékat csinálok, amit megforgathatok csokoládéban, tortadarában, kókuszreszelékben, mogyoróban, amiben tetszik.

Képek: sxc.hu, a képek illusztrációk

hirdetés
Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkKarácsonyi bevásárlás – a zsebtolvajok ünnepe
Következő cikkAdventi nyeremény-kalendárium – játssz velünk!