Karácsonyi konfliktusok – Változtassunk a forgatókönyvön

ötfős család piros felsőben

Vajon el lehet-e kerülni mindezt? Hogyan valósíthatjuk meg, hogy ez a néhány nap valóban ünnep legyen számunkra? Erről beszélgettünk Horváth Magdolna családterapeutával. (1. rész: Vitakarácsony>>)

Ezzel mi is találkozunk, karácsony előtt kevesen jönnek hozzánk, karácsony után viszont rengetegen – mondja. – Sokan várják az ünneptől, hogy majd mindent megold, és nagy csalódás, amikor kiderül, hogy ha a szokásosnál több időt töltenek együtt a család tagjai, attól csak nő közöttük a feszültség. A hétköznapokban, reggel találkoznak néhány percre, este néhány órára, akkor is mindenkinek van valami teendője. Ilyenkor azonban, amikor napokat töltenek együtt, szembesülnek azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni egymással.

– Hogyan lehet elkerülni, hogy csalódjunk karácsonykor?

Nem kell sokat várni az ünneptől, nem most kell rendbe hozni a kapcsolatunkat. Az együtt töltött idő nem arra való, hogy megbeszéljük a problémákat. Sokan esnek abba a hibába, hogy a filmekben látott idillt akarják megteremteni, amelyben esik a hó, mézeskalácsillat van és mindenki mosolyog.

El kell fogadni, hogy a valóságban ilyen nem létezik, így nem is érhető el. Éppen ezért mindenki próbálja a saját helyzetében megteremteni azt a hangulatot, amelyben a legjobban érzi magát. Én azt szoktam tanácsolni a hozzám fordulóknak, hogy ne elvárásoknak akarjanak megfelelni. Nincs egyetlen jó megoldás, számos lehetőség elképzelhető. Ha valaki egyedülálló, akkor meghívhatja a barátait, gyerekeiket egyedül nevelő szülők ünnepelhetnek hasonló helyzetben lévőkkel. Mindenki kitalálhatja a saját karácsonyát. A család identitását is erősíti, ha csak rájuk jellemző módon ünnepelnek. Nem kell mindent együtt csinálni, lehet lustálkodni, elvonulva olvasgatni, és máris kellemes napokat jelent az ünnep.

– Sok családnál a nagy karácsonyi vacsora a biztos veszekedést is jelenti. Ezt meg lehet előzni?

Ha már többször előfordult, hogy rosszul sült el a közös program, akkor lehet nemet is mondani, lehet kérni, hogy idén inkább külön-külön ünnepeljenek a családok. Lehet, hogy éppen ettől tudják majd jövőre jobban értékelni egymás társaságát. De az is megoldás lehet, hogy nem a megszokott forgatókönyvet követik, változtatnak valamit. Gyűljenek össze másnál, mint ahol eddig, ne vacsorázzanak, csak beszélgessenek, vagy ne a lakásban legyenek, hanem menjenek étterembe. Ha csak egy kicsit is változtatnak, máris más lesz a helyzet, és nem lehet a megszokott játszmákat elővenni.

– A másik konfliktusforrás, amikor friss kapcsolatban lévők az ünnepen szeretnék egyesíteni a családjaikat. Valóban ez a jó alkalom erre?

– Nem feltétlenül. Jobb, ha előbb a pár kipróbálja, hogy milyen együtt az ünnep, és ha kiderül, hogy jól boldogulnak együtt, akkor vonják be a családtagjaikat. Nem ilyenkor kell a szülőknek bemutatni a választottat, és a gyerekek sem karácsonyeste szeretnék megismerni a jövendőbeli apukát. Mindenkit feszélyez, ha hirtelen családtagként kell viselkednie, egy összeszokott társaságba kell beilleszkednie. Itt is igaz, hogy nem kell az ünneptől túl sokat várni, nem szabad egy kapcsolatban mérföldkőnek tekinteni, mert abból csak konfliktusok származnak.

Beszélgetőpartnereink is megerősítették, amit a szakember tanácsol.

  • Harmadik éve, hogy meggyőztem anyukámat, hogy egy másik rend szerint ünnepeljünk, és több feszültség, több harag így sem lett a nagycsaládban, mint ami eddig is megvolt – mondja Szilvi. – Nem is jönnek össze máshol, azt, amit mi vállaltunk, nem vállalja más. Én nem akarok bebetonozott karácsonyi rendet, nem akarok ehhez a nyaralós karácsonyhoz sem hű lenni örökké. Ha az valamiért az adott évben nem a legjobb megoldás, legyen másként, az hogy a december minden évben eljön, arra nincs ráhatásunk, de az, hogy hogyan ünneplünk, arra igenis van.
  • Hat éve történt, azóta volt megint sokféle karácsonyom, de az a szabadságom megmaradt, hogy nem aggaszt az ünnep, hogy bárhogyan lehet – fűzi hozzá Kati. – Ha történetesen idén nem lesz kedvem a klasszikus csillagszórós ünnepet megcsinálni, hát, nem is fogom. Most nem vagyok egyedül, de olyan képlékeny még minden, egy hét van karácsonyig, de nem pontosan tudom, hogyan lesz, és ez cseppet sem zavar.

Paulon Viktória, Gáncsos Kármen, Bródi Emília

Szólj hozzá Te is!