Kellemes utazás kellemetlen „emlékekkel”

Szívesen utaznak az emberek télen síelni vagy trópusi országokba nyaralni, de gyakran hoznak haza az utazásból különböző fertőző betegségeket, áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legújabb felmérésében. Annak ellenére, hogy egyre többet hallhatunk a betegségek megelőzéséről és terjedéséről, nem csökken a fertőzöttek száma.

2011-ben hazánkban 310 új fertőzöttet regisztráltak, a fertőzések nagy részét külföldi utazások során „szedték össze” és hozták haza az emberek. Amikor külföldre utazunk nyaralás vagy síelés miatt, talán nem is gondolunk arra, hogy mennyi veszély leselkedhet ránk a trópusi vidékeken vagy a kedvelt síparadicsomokban.

A Hepatitis A vírussal évente átlagosan 1,4 millió ember fertőződik meg, leginkább szennyezett élelmiszerrel és vízzel terjed.

A Hepatitis B vírus sokkal fertőzőbb, mint a HIV vírus, a fertőzés következményeiben, amely a májzsugor vagy májdaganat, évente 600.000 ember veszíti életét. Óriási felelősségük van az utazóknak, mert egyetlen fertőzött utas könnyen okozhat helyi járványt.

Maláriában 2009-ben 225 millióan fertőződtek meg, pedig az úgynevezett antimaláriás készítmények használatával ez elkerülhető.

Hogyan előzhetőek meg a fertőzések?

A Hepatitis A és B elleni fertőzések esetén védőoltásokkal. Az utazások előtt hat héttel érdemes orvoshoz fordulni, aki beadja a megfelelő oltást és ez idő alatt ki is alakul a védettség. Az A vírusnál 25 évre, a B vírus esetében pedig egy életre kapunk védettséget az oltással.

A különböző trópusi betegségek gyógyszerekkel és védőoltásokkal szintén elkerülhetőek. Itt a Hepatitis mellett a sárgaláz, hastífusz, tetanusz vagy a malária elleni oltások vagy tabletták szedése is szükséges lehet az esetleges betegségek elkerülése miatt.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyi konfliktusok – Változtassunk a forgatókönyvön
Következő cikk8 tipp az ünnepi súlygyarapodás ellen

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..