Karácsonyi mézeskalács figura recept

Karácsonyi mézeskalács figura recept

A mézeskalács nálunk igazán a karácsonyhoz kötődik, pedig nem szabály, hogy máskor ne lehetne sütni… Mégis: a mézeskalács illatáról, a figurákról azonnal a karácsony jut eszünkbe. A gyömbéres, mézes, fahéjas illatok különösen karácsonyi hangulatot teremtenek. 

Mézeskalácsból a következőket készíthetünk:

 • ehető, díszes aprósüteményt
 • töltött, puha mézescsókokat
 • soklapos, hasábokra vágott mézes süteményt
 • karácsonyfadíszeket
 • adventi koszorú alapot
 • asztali díszeket, mint:
  • mézeskalács-házikó
  • mécsestartó
  • szánkók, fenyőfák, egyebek

A különböző célú mézeskalácsokhoz természetesen más és más recept tartozik, hiszen egészen más tészta tart mereven és stabilan meg egy házacskát egy-két hónapig, mint amelyik finoman átpuhul az édes, grízes tölteléktől, vagy amelyik lekvárral töltve és csokoládéba mártva könnyű, jól harapható finomságot alkot.

Mézeskalács figura recept – jól díszíthető és finom

Tésztához: 1 kg liszt, 20 dkg porcukor, 1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg.

Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) fél kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget). Kissé lágy tésztát kell kapnunk.

Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejére minél kevesebb liszt kerüljön! Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.

Az írókához kb. 15-20dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Egy un.”önzárótasak” (az “önzáró” részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban élelmiszerboltokban kapható.

(A receptért köszönet Milner Angélának, a fotók Veres Zsuzsanna mézeseiről készültek.)

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkGyermekfogászati központ nyílt Budapesten
Következő cikkKilenc feng shui ötlet karácsonyra