Kávé terhesség alatt?

Kávé terhesség alatt?

Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetően nem emeli a vetélés és a koraszülés kockázatát az amerikai szülész- és nőgyógyász-kollégium (ACOG) szerint. A legutóbbi időkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy milyen hatása van a terhesség alatti koffeinfogyasztásnak.

Az ACOG egyik szakmai bizottsága most arra az álláspontra jutott, hogy naponta egy csésze kávét megihatnak a kismamák.

A bizottság szerint napi 200 milligramm koffein nem emeli a vetélés és a koraszülés veszélyét. Ennyi koffein 3,6 deciliter amerikai típusú kávéban vagy két presszókávéban van. E koffeintartalomnak megfelelő mennyiségű teát és üdítőt is ihat, vagy csokoládét is ehet a kismama. A kóla 10-14, az energiaital 12-80, a tea 20 milligramm koffeint tartalmaz deciliterenként. Egy tábla (100 gramm) keserű étcsokoládéban átlagosan 70-80 milligramm koffein van.

A kutatók két nemrégiben elkészült tanulmányt elemeztek, melyek mindegyikében 1000 várandós nőt követtek nyomon. Az egyik tanulmány nem talált összefüggést a kismamák koffeinfogyasztása és a vetélés között. A másik tanulmány szerint a napi 200 milligrammnál több koffein terhesség alatt némileg növelte a vetélés kockázatát, ám az ennél kisebb mennyiség nem.

A bizottság két további tanulmányt is áttekintett; ezek nem mutattak összefüggést a mérsékelt koffeinfogyasztás és a koraszülés között.

fotó: pexels.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBaktériumok melegágya lehet a mikrohullámú sütő
Következő cikkMilyen a jó ovis zsák?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..