Kavicsformájú játszószerek készülnek Sopronban

2kavincs_formazott.jpg

A kavicsok formavilágát idéző játszótéri elemek tervezése és kivitelezése a feladata azoknak az egyetemistáknak, akik részt vesznek a Sopronban a július 11-én kezdődött “KAVINCS” workshopon.  A fantáziadús alkotásokat július 21-e után próbálhatják ki a gyerekek az egyetem soproni épületének botanikus kertjében.

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Alkalmazott Művészeti Intézete az Egyetem Technológia Transzfer Irodájával karöltve szervezte az eseményt. A workshopon egyetemenként 2-3 fős csapatok vesznek részt. A programra az egész országból jelentkezhettek a vállalkozó szellemű hallgatók, akik tíz napon keresztül építik majd a játszótéri eszközként funkcionáló szobrokat. Az alkotásokat az utolsó napon mutatják be a meghívott tanároknak, vendégeknek a készítők.  A hét darab – csapatonként egy – hatalmas kavics különböző szerkezeti megoldással épül fel, így mindegyik más módon emlékeztet a kavicsokra.

“A tábori alkotások a munkálatok befejeztével átkerülnek a végleges helyükre, az egyetem botanikus kertjébe” – mondta el Szalai Csaba, a NYME hallgatója, aki a szervezés mellett az építésben is részt vesz. Majd hozzátette, miután a kész alkotások elnyerik a végleges helyüket, az arra járó gyerekek nemcsak megcsodálhatják őket, hanem fel is mászhatnak rájuk. “A program lényege, hogy az alkotások elindítsák a gyerekek fantáziáját, akik persze birtokba is vehetik a kavicsformájú játszótéri elemeket, hiszen úgy alakítjuk ki őket, hogy kiállják az időjárás viszontagságait, és biztonságosak legyenek. Mivel a kavicsszobrok nem az EU-szabványnak megfelelően készültek, jelenleg nem helyezhetjük el őket játszótereken” – mesélt az alkotások jövőbeli sorsáról Szalai Csaba. (A magyar játszótereknek 2008. december 31-től kell figyelembe venniük az EU-szabványokat, amelynek célja a balesetek kiküszöbölése, ezért például minden csúszdára kötelező beépíteni egy lassító szakaszt.)

A játszótéri időtöltés egyébként nemcsak a társakkal való találkozás miatt fontos a gyerekek számára, Bajnok Ildikó konduktor elmondása szerint a változatos fizikai aktivitást biztosító mozgásformák a fizikai és intellektuális fejlődésben is segítenek: “A játszótéri mozgás, a hinta, a jól kialakított mászókák fejlesztik a koordinációt, az egyensúlyérzéket, és erősítenek. Mivel figyelmet, koncentrációt igényel a használatuk a szellemi fejlődésre is pozitívan hatnak, ezen felül bizonyos eszközök a kreativitásra is jótékony hatással bírnak.”

A KAVINCS táborban készült játszótéri elemek készítői is ügyelnek, hogy a gyerekek számára megfelelő eszközöket építsenek, ezért folyamatosan egyeztetnek konzulens tanáraikkal. Bár egy ideig az alkotások elsősorban a gyerekek fantáziáját megindító, érdekes szobrokként funkcionálnak, hiszen a szervezők főként a kreatív ötleteket díjazták, Szalai Csaba elmondása szerint szeretnék, ha később a kavicscsodákat valódi EU-szabványos játszótéri elemekké alakíthatnák át.

(Az Edupress híradása nyomán)

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAjánlott napi fizikai aktivitás – babáknak
Következő cikkEsélyt kapnak a hátrányos helyzetű anyák és gyerekek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..