A kesudió nemcsak jóízű, de egészséges is. Zsírban és fehérjékben gazdag, de koleszterint nem tartalmaz. Fel akarod pörgetni az agyad? Egyél kesudiót, hiszen tele van cinkkel! Fel akarod vértezni magadat a fertőzések ellen? Egyél kesudiót, tele van vassal!
Magas a vérnyomásod? Egyél kesudiót, tele van káliummal. Fáradt idegeidet nyugtatnád? Ülj le a fotelba, dőlj hátra, egyél kesudiót, hiszen tele van magnéziummal! Erősíteni szeretnéd csontjaidat, hajadat, körmödet? Egyél kesudiót, tele van kálciummal! Soha nem akarsz megöregedni? Egyél kesudiót, tele van E-vitaminnal, ami késlelteti a sejtek öregedését. Arról már nem is beszélve, hogy telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát.
Chilis kesudió
Egy serpenyőben kesudiócsomagonként 1 kávéskanál kristálycukrot 1 kávéskanál vízzel felolvasztunk. Mikor a víz elpárolgott (kb. 2 perc), beleöntjük a kesudiót 1 mokkáskanál morzsolt chili társaságában, és összeforgatjuk az egészet.
***
Spárgás-rizlinghabos kesudióéden
Kis köteg zöldspárgát megpucolunk, majd leforrázzuk. Ezután fél deci rizlinget 1 tojássárgájával és 1 evőkanál kristálycukorral habüstben vízgőz felett habverővel felverünk, majd kihűtjük. A sózott kesudiót a habba mártott zöldspárga mellé fogyasztjuk.
***
Kesudiós rák
A tisztított nyers garnélafarkakat forgassuk keményítőbe, felvert tojásba és mozsárban összetört sózott kesudióba, majd közepesen forró olajban megsütjük. A mártáshoz lime-levet friss korianderrel összeturmixoljuk. Fogyasztáskor a rákokat belemártjuk a mártásba.