Kiderült, hány hétig tart a terhesség

terhesség időtartama

Először mérték meg a fogamzástól a szülésig tartó időszak pontos hosszát amerikai tudósok, és azt az eredményt kapták, hogy akár 37 nap eltérés is lehet a terhességeknél. 125 nő várandósságát vizsgálták, a fogamzás pontos idejének kiderítésével állapították meg terhességük természetes hosszát – idézte a BBC hírszolgálata a Human Reproduction című szaklapban megjelent tanulmányt.

A szülés időpontját általában egyszerű képlettel számítják ki, mely az utolsó menstruáció első napjához ad 280 napot. Ezt ultrahangos vizsgálattal lehet később pontosítani. Azonban az így kapott napon csak a gyermekek négy százaléka jön a világra, és előtte vagy utána tíz nappal is csak az újszülöttek 70 százaléka érkezik.

terhesség időtartama
fotó: sxc.hu

Az amerikai Országos Környezet-egészségügyi Intézet kutatócsoportja természetes fogamzásra készülő nők napi vizeletmintájának hormonszintjét vizsgálta, hogy megállapítsa, mikor történt a tüszőrepedés (ovuláció), és mikor ágyazódott be a megtermékenyített petesejt. Azt az eredményt kapták, hogy a terhesség átlagos hossza 268 nap, alig több 38 hétnél.

Miután hat koraszülést figyelmen kívül hagytak, azt találták, hogy a várandósságok között 37 napos eltérés is lehet.

A kutatócsoport egyik tagja, Anne Marie Jukic elmondta, kicsit meglepték a szakembereket az adatok, mert bár tudták, hogy a terhességek különböző ideig tartanak, az eltérések egy részét a várandósság pontatlan kormeghatározásának tulajdonították.

“A mi méréseink kiküszöbölték ezt a hibaforrást, és még így is öthetes maradt a legnagyobb eltérés. Lenyűgöző!” – kommentálta a kutató.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a lassabban beágyazódó embriók számára hosszabb volt a beágyazódástól a szülésig tartó idő is. Minél idősebb volt a kismama, annál nagyobb eséllyel lett hosszabb a terhessége, és összefüggést találtak az anya születési súlya és várandóssága időtartama között is.

A kutatás szerint a korábbi és a későbbi terhességek időtartama összefüggött, ugyanannak a kismamának hasonló hosszúak a terhességei.

“A legtöbb, amit most elmondhatunk, hogy szélesebb a variációk skálája, mint gondoltuk, és az orvosi gyakorlatban is érdemes lenne figyelembe venni ezt, amikor a szülés körüli beavatkozásokról döntenek” – fűzte hozzá Jukic.

 

Neked hányadik héten született a gyermeked?
Írd meg nekünk a hozzászólásoknál!

forrás: MTI
fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMit játsszunk?
Következő cikkSzorongóbbá teheti a gyermeket a méhen belüli hormonhiány

9 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. A lányom 40+4 napra született (27 éves voltam) 2800g 48 cm. A fiam 40+2 napra született 3710g 51 cm (33 éves voltam). Most várjuk 2016.07.02-re -pár nap múlva- a harmadik gyerekünket, aki kislány lesz és szintén picike az UH alapján, kb 3 kiló körüli. De nem adja jelét, hogy jönni akarna vagy sem. Most vagyok 35 éves, ez alapján tuti ráhúzok pár napot őrá is!! 🙂 Szóval hajrá minden anyukának! Bármikor bújik is ki, a végeredmény csodálatos!!!!! ❤

  2. Az első gyermekem, aki kislány, 41 hét 4 naposan született, indítva. A második gyermekem (fiú) 38 hét 3 napos korában öntötte kis alám a magzatvizét, a harmadik ifjú úr pedig szintén 38 hét 3 naposan döntött úgy, hogy itt az ideje anyát a nagybevásárlás után azonnal berángatni a kórházba. Jelenleg a negyediket várjuk, aki ismét kishercegnő lesz, kíváncsi vagyok, ő a “lányok” hagyományait folytatva túlhordott lesz, vagy a statisztikához igazodva valahol 38 hét 3 nap környékén jelez majd 🙂

  3. Kislányom 37. héten született, a dokik szerint épphogy nem koraszülött. 3150 grammal és 52 cm-rel. Szerintem időben és makk egészségesen.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..