A kókuszpálmát és a kókuszdiót szinte mindenki ismeri, jellegzetes hosszú törzse és majd öt méteresre növő levelei, a dió barnás kemény héja azonnal szemünk előtt terem képzeletben, ha megérezzük tipikus illatát. A hazai kamrák polcain főleg kókuszreszelék található, de az egészségtudatos étkezés hívei már egyre több formában fogyasztják. A kókusztej, a kókuszzsír, a kókusztejpor is egyre népszerűbb.
Az ázsiai ízek szerelmeseinek nem újdonság, hogy a kókusztejjel, illetve kókusztejporral készült ételek különlegesen finomak. Levesekhez, desszertekhez, mártásokhoz kiváló, és akkor még bele sem kezdtünk a reggelik felsorolásába, amihez nagyszerűen passzol. Turmixok, gabonakásák, reggeli italok válnak tőle ellenállhatatlanul finommá.
A kókusztej emellett a diétázók kedvence, hiszen energikusabbnak, fittebbnek érezzük magunkat tőle, kalóriatartalma pedig alacsony. Gazdag magnéziumtartalma az izomproblémák gyors enyhítésében segít, a csontok erősségéhez pedig magas foszfortartalma járul hozzá.
És hogy ne csak beszéljünk róla, íme egy remek recept, amit érdemes kipróbálni!
Kókusztejes-gyümölcsös zabkása recept
Hozzávalók
- 1 csésze zabpehely
- 4 evőkanál Vegabond kókusztejpor
- 6 dl víz
- méz
- 2 szem barack
- 1 banán
- 10 szem málna
Elkészítés
A zabpelyhet a vízzel összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a kókusztejport és a mézet. Jó, ha egy órát állni hagyjuk fedő alatt, hogy a zabpelyhek alaposan magukba szívják a folyadékot. Tálaláskor az apróra darabolt gyümölccsel gazdagítjuk.
A gyümölcsöket a receptben kedvünk és az évszak szerint variálhatjuk, az ízek kavalkádja áll rendelkezésünkre. A kókusztej szinte felsorolhatatlanul sok ételhez használható, kísérletezzünk bátran, levesekkel, süteményekkel, italokkal.