Könyvajánló: Amikor a méhem ellenem fordul

Az endometriózis krónikus alhasi fájdalmakkal, görcsös menstruációval, rendszertelen, erős vérzéssel, fájdalmas szexuális élettel és akár teljes meddőséggel járó betegség, amely napjainkban már minden tizedik nőt érinti, mégis alig-alig hallunk róla. Diagnózisa csak műtéttel lehetséges, rutin nőgyógyászati vizsgálattal nem kimutatható.

A könyv, ami erről a rejtélyes betegségről szól, hihetetlenül körültekintő és alapos, mindenre kitér a kezdeti tünetektől, diagnózison, kóreredeten, a hagyományos orvosi és alternatív kezelési lehetőségeken át a gyermekvállalás nehézségéig, és a legújabb kutatási eredményekről is beszámol.

A szerző saját betegségének és pokoljárásának története épp csak személyes illusztráció, a hitelesség kedvéért, szerényen elrejtve a tárgyszerű tudnivalók özönében – mégis megdöbbentő, megrázó történet, amelyben a pozitív végkifejlet a szerző hihetetlen kitartásán kívül szinte csak a sors különleges kegyének – és néhány derék orvosnak – köszönhető.

Hogyan képes arra ez a fiatal nő, hogy miután mindezeken átment, ilyen pozitívan, tettre készen tekintsen a jövőbe? Hogyan mondhatja nyolc műtét, sok-sok szenvedés és méhének eltávolítása után, hogy a történtek hasznára váltak, és jobb, bölcsebb ember lett általuk?

Kevesek képesek erre. De a könyv szerzője igen. Azért, hogy segítsen mindazoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak. Hogy mindaz, ami vele megesett, ne fordulhasson elő még egyszer, ne történjen meg, hogy bárkinek, aki endometriózisban szenved, ilyen sokáig kelljen nélkülöznie a helyes diagnózist, és esetleg ugyanígy át kelljen esnie ezen a kálvárián.

“Példamutató könyv, vitalitásból, helytállásból, segíteni akarásból éppúgy, mint szakmai alaposságból. Azon kevés orvosi tárgyú könyvek egyike, amelyet laikusként, a konkrét betegségben való érintettség nélkül is feszült érdeklődéssel forgathat az olvasó, abban a reményben, hogy ezentúl talán semmilyen, az őt vagy szeretteit érintő orvosi kérdésben nem hagyja magát eltántorítani a maga igazától és a pontos diagnózishoz való jogától, amelyért a társadalombiztosítási díjat fizeti…  Ha pedig így lesz, ha a betegek ezentúl nem hagyják magukat kigúnyolni és lerázni nagyképű és szerény képességű orvosoktól, az csakis javára válhat a válságos helyzetben lévő magyar egészségügynek.” – írja a könyvről Abody Rita, neves író, újságíró, a Penna Alternatív Irodalmi Stúdió vezetője.

Árvai Nóra: Amikor a méhem ellenem fordul – Az endometriózis, kartonált, 196 oldal, Medicina Kiadó, 2012, ár: 2150.-Ft

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBabaúszás – a születés élmény feldolgozása
Következő cikkMargó naplója 9: Művésznőből kőműves

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..