Koraszüléshez vezetnek az elhanyagolt fogak?

koraszülés

Az utóbbi néhány év komoly tudományos kutatásai szerint a fogágybetegségért felelős baktériumok átjuthatnak a méhlepényen, a gyulladásért felelős kémiai anyagok pedig olyan folyamatokat indíthatnak el, melyek koraszüléshez és kis súlyú újszülött születéséhez vezethetnek.

Sajnálatos tény, hogy még azok előtt is, akik igen nagy gondot fordítanak lyukas fogaik megmentésére,  kevésbé ismert és fontos terület a fogágy betegsége. A laikusok körében ínyvérzésként vagy ínysorvadásként ismeret betegség valójában az egyik leggyakrabban előforduló krónikus fertőző betegség.

Egyik formája az ínygyulladás, amikor a folyamat még visszafordítható. A másik –súlyosabb – eset az, amikor megfelelő kezelés elmaradása esetén a gyulladás a fog rögzítő elemeire is ráterjedt, komoly csontpusztulás is észlelhető, és a folyamat a fogak elvesztéséhez vezethet.

A szájüregben naponta képződik ragadós bakteriális lepedék, amely az ún. kritikus zónákban, a fogközökben és az ínyszél mentén is lerakódik, valójában ez okozza a fogágybetegséget. A lepedék idővel fogkővé alakul, mely a fog és az íny közé is lerakódik, a fogkőben és a lepedékben megtelepedő baktériumok pedig olyan anyagokat termelnek, melyek hatására az ínyszél védelmi rendszerei aktivizálódnak, gyulladásos reakció lép fel.

Jelentős egyéni különbségek vannak abban, hogy az egyes emberek milyen összetételű és mennyiségű plakkot képesek elviselni gyulladás nélkül. Ezt az egyensúlyt jelentős mértékben meghatározza a szervezet aktuális védekező képessége, illetve befolyásolják egyéb faktorok is. A betegség legfőbb kiváltó okain (dohányzás, stressz, elhanyagolt szájápolás) legtöbbször tudunk változtatni, azonban az is előfordul, hogy a betegség folyamatosan rosszabbodik akkor is, ha „mindent megtettünk”. Ennek magyarázata, hogy a betegség bizonyos fajtáinak létrejöttében genetikailag meghatározott gyulladáskeltő anyagok jelenlétével kell számolni. Ez a „genetikai kockázat” ma már egy egyszerű vizsgálattal kimutatható.

A gyulladásért felelős baktériumok megtelepedése már gyermekkorban megtörténhet  fertőződés következtében (pl. cumi lenyalása), mely nem vezet azonban azonnali megbetegedéshez. Helyi és általános rizikótényezők hatására fejlődik ki hosszú évek során.

Koraszüléshez vezethet a fogágybetegség

A fogágybetegséggel kapcsolatos baktériumtömeg kihívást jelent a fejlődő magzatra és egyes kórokozóknak korai burokrepedést és ennek következtében koraszülést okozó hatása lehet. Fogágybetegségben szenvedőknél 7-8-szoros ennek kockázata.

Hatásos oki terápiát csak a lepedékfelhalmozódás megakadályozásával folytathatunk. Csak a tökéletesen letisztított és kipolírozott fogfelszínek tarthatók olyan tisztán, hogy a gyulladást kiváltó bakteriális tömeget a beteg már egyéni, otthoni fogmosással és egyéb járulékos tisztítóeszközökkel is kontrollálni tudja.

Legfontosabb a tervezett terhesség létrejötte előtt a fennálló gyulladás észlelése és megfelelő kezelése, hogy a koraszülés és kis súlyú újszülött születésének egyik lehetséges rizikófaktorát kiküszöböljük.

Fontos, hogy a páciens tisztában legyen a megfelelő szájápolással, mert a terhesség során a fennálló hormonális hatások kapcsán vérbővé és szivacsossá vált szövetben könnyebben jön létre ínygyulladás – de megfelelő szájhigiénia esetén ez kikerülhető.

Mindez azt feltételezi, hogy még a tervezett várandóság előtt érdemes beavatkozni – amennyiben szükséges -, ennek feltétele viszont a korai diagnózis.

Az egyéni szájhigiénia vonatkozásában mindig a beteg aktuális állapotának és adottságának megfelelő technikát és segédeszközöket kell alkalmazni, melyet erre képzett  dentálhigiénikus tanít meg a pácienseknek.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkA halandzsázás jótékony hatásai
Következő cikkTavaszi gardróbfrissítés