Korlátozta az EU a biszfenol-A cumisüvegekben való felhasználását

Megjelent az Európai Unió Bizottságának irányelve a biszfenol-A (BPA) csecsemőknek szánt cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról. A BPA-t tartalmazó cumisüvegeket már betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is. Az EU-ban is tilos lesz forgalmazni ezeket a cumisüvegeket.

A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. Különösen a kisgyermekekre és a magzatokra lehet veszélyes.

A döntéshozók a különböző körülményeket is mérlegelve, az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve hozták meg döntésüket. A tagállamoknak legkésőbb 2011. február 15-ig el kell fogadniuk és ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek.

Az irányelvben rögzített tiltás két szakaszban fokozatosan lép majd életbe. 2011. március 1-je után többé nem lesz engedélyezett a BPA tartalmú cumisüvegek előállítása, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén a cumisüvegeket piacra helyezni és importálni.

Szólj hozzá Te is!