Korlátozta az EU a biszfenol-A cumisüvegekben való felhasználását

Korlátozta az EU a biszfenol-A cumisüvegekben való felhasználását

Megjelent az Európai Unió Bizottságának irányelve a biszfenol-A (BPA) csecsemőknek szánt cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról. A BPA-t tartalmazó cumisüvegeket már betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is. Az EU-ban is tilos lesz forgalmazni ezeket a cumisüvegeket.

A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. Különösen a kisgyermekekre és a magzatokra lehet veszélyes.

A döntéshozók a különböző körülményeket is mérlegelve, az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve hozták meg döntésüket. A tagállamoknak legkésőbb 2011. február 15-ig el kell fogadniuk és ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek.

Az irányelvben rögzített tiltás két szakaszban fokozatosan lép majd életbe. 2011. március 1-je után többé nem lesz engedélyezett a BPA tartalmú cumisüvegek előállítása, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén a cumisüvegeket piacra helyezni és importálni.

Cumisüvegek a Pepitán ›››
BPA mentes cumisüvegek ›››

Bródi Emília - Babafalva.hu. Édesanya vagyok jómagam is, évek óta „szörfözök” az interneten és több fórumon találkoztam a gyermekvállaláshoz kapcsolható pénzbeli ellátás, munkába visszatérés, vállalkozás indítása kérdésekkel, nem egyszer a kismama, édesanya helyzetére nem alkalmazható válaszokkal. Innen jött az ötlet, létrehozok egy honlapot, amely a kismamák, anyák által felvetett problémákra, információigényekre épít, segítve ezzel nőtársaimat, közvetve a családok életét, anyagi helyzetét befolyásoló ismeretek, megoldások megosztásával. A versenyszférában több éves munkatapasztalat van mögöttem foglalkoztatással (munkaügy), bérszámfejtéssel, családtámogatási és társadalombiztosítási kifizetőhely működtetésével, vállalati pénzügyekkel kapcsolatos területen, középvezetőként. Évekig foglalkoztam tervezéssel, elemzéssel, üzleti jelentés készítéssel, de a könyvelés is szakterületem. Az érintett vállalkozási formák részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, egyéni vállalkozás.
Előző cikkMobil konténerekből építettek bölcsődét
Következő cikkMost is érdemes beoltatni a kisgyermekeket