Óvd meg gyermekeidet a vegyszerektől

Óvd meg gyermekeidet a vegyszerektől

Manapság egyre divatosabb az, hogy mindenből a „mindenmenteset”, „kemikáliáktól menteset” vásároljuk. Nem muszáj mindenből bio-t és organikusat vásárolnod ahhoz, hogy a mérgező vegyszerektől távol tartsd a családodat, azonban a továbbiakban kifejtjük, miért érdemes odafigyelned erre!

Tény, hogy néhány kis változtatással a napi rutinjaitokban, drasztikusan csökkentheted a mérgek jelenlétét otthonotokban és a levegőt is egészségesebbé teheted.

Először is tisztázzuk a csúf igazságot: mérgező anyagok vannak körülöttünk. Kutatások szerint sokkal több ilyen vegyszer van a közvetlen környezetünkben, mint az őket érintő szabályozások vagy tanulmányok. Ami a legrosszabb, hogy ezek bizony bekerülnek a szervezetünkbe is. A különböző betegség- és járványmegelőző szervezetek minden évben bevizsgálják a népesség vérét, vizeletét és anyatejét és 200-300 féle vegyi anyagot találnak egy-egy alanyban! Ezek óriási számok.

Ha az összes káros vegyi anyagtól, mely a ruhákon, cipőkön, élelmiszereken keresztül az otthonotokba kerülnek, nem is tudod megóvni családodat, mutatunk egy néhány lépcsős módszert, mely sokat lendíthet előre az ügyön.

A szellőztetés aranyat ér

Ha a szomszédságotokban relatíve tiszta és jó minőségű a levegő, a szellőztetés mindenképp jó megoldás a benti légkör frissítéséhez. Lehetőleg, ha bútorokra, matracokra ruháztok be, melyek összeállításához nagy valószínűséggel használtak különféle ragasztóanyagokat, festékeket, az új szerzeményeket tároljátok kint a garázsban vagy a teraszon/erkélyen 1 hétig, hogy a káros anyagok távozzanak belőle, mielőtt beviszitek a lakásba.

Olvasd el a címkéket!

Minden háztartási tisztítószernél és bőrápoló terméknél érdemes szemfülesnek lenned. Keress olyan márkákat, melyek termékei összetevői közt nem találsz parabéneket, ftalátokat, oxibenzont és triklozánt. Ezek az anyagok ugyanis kimutatták, hogy az állatok endokrin rendszerét megzavarják, így az emberi szervezetre gyakorolt hatásai sem túl pozitívak. Az illatanyagmentes (~fragrance free) termékek a legtöbb esetben egyeznek ezzel a kritériummal, de sok olyan is, mely illatosított, csak szemfülesnek kell lenned.

Illatosított termékek esetén keresd a ftalátmentes (~phthalate-free) és parabénmentes (~paraben-free) feliratokat és inkább olyan megbízható gyártók mellett tedd le a voksodat, akiknek nem kell évente nyilvánosságra hozniuk termékösszetevőik pontos listáját, a vásárlói elégedetlenség miatt…

Ha úgy véled, hogy családtagjaid ilyen vegyszereket tartalmazó termékeket használnak, azonnali leváltásuk mindig eredményre vezet. Azoknál a tinédzsereknél, akik kemikáliamentes termékekre váltották mindennapi arc- és testápolási szereiket, kutatásokkal bizonyították, hogy 3 nap után közel 45%-kal csökkent szervezetük méreganyag tartalma!

Az örök természetes alternatíva tisztítószerre pedig nem más, mint egyenlő mennyiségű víz és ecet elegye, plusz egy pici citromlé. Tisztít, fertőtlenít és mindenféle káros anyagtól mentes!

Le a cipőkkel!

Gondoltad volna, hogy a fű permetezése után még további 1 hétig nyomon követhető a növényvédő szer a cipőd talpán? Ha otthonotokba belépés után közvetlenül leveszed a cipőd, mérhetően csökken a lakásba bekerült szennyeződések, méreganyagok mennyisége. Nem szabad megfelejtkezni a házi kedvencünkről sem, érdemes egy nedves törölközővel letörölni a mancsokat, mielőtt beengedjük otthonunkba.

Ne melegíts műanyagban!

A hő hatására az anyag gyengül, lehetővé téve a mérgező kemikáliák felszabadulását. A legjobb az lenne, ha nem melegítenél műanyag edényben, de a mosogatógépbe sem tennéd be. Cumisüvegeket, mellszívókat érdemes az erre kifejlesztett sterilizálókkal tisztítani, a méreganyagok felszabadulása elkerülése érdekében.

Felújítás átgondolva

Ha festeni szeretnétek a házban, válasszatok olyan festéket, mely egyáltalán nem, vagy alacsony mennyiségben tartalmaz illékony szerves vegyületeket (~ Volatile Organic Compounds = VOC). Azt követően, hogy kifestettétek a szobát, alaposan szellőztessetek és használjatok ventilátort is. Várandósan tilos falat festeni, hiszen a fent említett vegyületek kis mértékű belélegzése is káros lehet a magzatra nézve!

Portörlés, portörlés, portörlés!

A háztartási por rengeteg káros anyagot tartalmaz, így mindenképp érdemes lenne ha nem is naponta, de 2-3 naponta letörölni a port a bútorokról, padlóról. Használj nedves portörlő rongyot természetes összetevőkkel rendelkező tisztítószerrel átitatva és felmosáskor is járj el hasonlóképp. A már említett ecetes fertőtlenítőszer ez esetben sem hagy majd cserben!

A kézmosás alap

Vagy legalábbis alap lenne, hogy minden hazaérkezéskor, étkezés előtt alaposan megmossuk a kezeinket és gyermekeink kezét is, lehetőleg kézfertőtlenítő szappannal. Akár tömegközlekedéssel utazunk, akár csak bevásárolni voltunk egy sarokkal odébb, elképzelni sem tudjuk, mennyire sok káros és mérgező anyag kerül a kezünkre, melyet aztán étkezés során testünkbe is bejuttatunk. Ezt minél fiatalabb korban gyermekünkben is tudatosítanunk és rögzítenünk kell.

Cikkünkből is kiderült, hogy sokszor egészen apró dolgokon múlik az, hogy milyen mértékben juttatunk szervezetünkbe káros és mérgező anyagokat. Figyelj oda a fent említett részletekre és ne hagyd, hogy a család egészségügyi állapotára hatással legyenek a különböző vegyszerek!

Készülj velünk az iskolakezdésre! Árzuhanás a Pepita.hu-n!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .