Most is érdemes beoltatni a kisgyermekeket

Az idei influenza szezonban is érdemes – annak ellenére, hogy már zajlik az influenza járvány – a 3 évesnél fiatalabb (pontosabban 6-36 hónapos) csecsemők és kisgyermekek számára is influenza ellen védőoltást kérni a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól – javasolja az ÁNTSZ közleményében.

Különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg és a 3 évesnél fiatalabbak számára. A kicsiket az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek is oltottak influenza ellen. Néhány éve már létezik kifejezetten a 6-36 hónapos korosztálynak kiszerelt szezonális influenza vakcina is, mely mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi, vagyis 0,25 ml oltóanyagot tartalmaz, ám összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenza vakcináéval.

A korábbi évtizedekben jól ismert módon recept ellenében kiváltható, bármelyik szezonális – kivéve a magyar szezonális influenza elleni vakcinát, mely továbbra sem adható 3 évesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra –, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja (0,25 ml) is adható ennek a korosztálynak. Két oltás ajánlott, minimum 4 hét eltéréssel – áll a közleményben.

Szólj hozzá Te is!