Változások az örökbefogadással kapcsolatban

fiatal szülők kisbabaával

Bevezette az örökbefogadói GYES-t és döntött az örökbefogadással kapcsolatos adatkezelési szabályok és nyilvántartások egységesítéséről és átláthatóbbá tételéről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.

Az államtitkárság február 3-i sajtótájékoztatóján Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kifejtette: az örökbefogadás folyamatában az átláthatóság, az ésszerűség játszott elsődleges szerepet, továbbá a 3 évesnél idősebb életkorú gyermekek hazai örökbefogadási esélyeinek növelése.

Jelenleg 1300 örökbe fogadni szándékozó házaspárt és 200 egyedülálló örökbe fogadni vágyót tartanak nyilván. 80 százalékuk egészséges, három év alatti gyermeket és 2 százalékuk hat év feletti gyermeket szeretne örökbe fogadni. A három évesnél idősebb, de tíz évnél fiatalabb gyermekek családra találása érdekében vezette be a kormány az örökbefogadói GYES-t, és szeretné elérni azt is, hogy a krízishelyzetben lévő kismamák megszüljék és lehetőség szerint fel is neveljék gyermeküket. Dudás Zoltán főosztályvezető hangsúlyozta: január 1-től már a gyermekek 10 éves koráig igénybe vehető az örökbefogadói GYES.

Soltész Miklós hozzátette: a nyílt örökbefogadást (amikor a vér szerinti szülők és az örökbe fogadó szülők ismerik egymást) elősegítő közhasznú szervezetekre vonatkozó rendelkezések bekerültek a gyermekvédelmi törvénybe. A törvény módosításával változtak az örökbefogadás adatkezelési szabályai. A közhasznú szervezetek a kitöltött adatlapokat évente kötelesek a működést engedélyező szervnek továbbítani, ami elősegíti az átláthatóságot és működésük jogszerűségének ellenőrzését.

A államtitkár elmondta, hogy köszönet és tisztelet illeti az örökbefogadó szülőket, akiknek általában három évet kell várniuk a gyermekekre. A várakozási idő rövidíthető lenne, ha megfelelő támogatás mellett az idősebb életkorú (6 év feletti) gyermekeket, testvéreket fogadnának örökbe azok a szülők, akik erre képesek és hajlandóak. Erre természetesen senki sem kötelezhető. Mindezek mellett a titkos örökbefogadás előmozdítását segíti, hogy a kormány meghatározta a felelős szervek együttműködésének szabályait.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár átadta a tanúsítványokat a nyílt örökbefogadással foglalkozó szervezetek közül az Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség, a Bölcső Alapítvány, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület és a Gólyahír Egyesület jelen lévő képviselőjének. Egy civil szervezet, a Fészek az Örökbefogadókért és az Örökbefogadottakért Alapítvány pedig utólag kapja majd meg a tanúsítványt.

(Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMost is érdemes beoltatni a kisgyermekeket
Következő cikkDivattanácsok randevúra