Közös nevezőre hozzuk a gyerekeket és az oktatást

Matekmese

“Vannak jó gyakorlatok az oktatásban, csak ki kell emelni és méltányolni kell azokat” – hangsúlyozta a MATEKMESE könyv írója a II. Nemzetközi Kisgyermek-nevelési Konferencián Vácott. “Az oktatás erőn felül teljesít, hogy alkalmazkodjon a XXI. század gyermekeihez és el kell ismerni, hogy a diákoknak is küzdelem a közös nevező megtalálása” – tette hozzá Nagyné G. Pataki Ágnes.

A mai gyerekek mereven elutasítják a tananyag száraz megtanulását, az izgalmakat keresik az élet minden területén. A korszerű oktatás nem tehet mást, mint hogy a cél érdekében felszáll erre a Shinkanszen vonatra, nem hagyja elmenni maga mellett, és a gyerekek ez irányú nyitottságára építi fel az ismeretek célba juttatását.

A MATEKMESE könyv erről szól. A legkisebbeket vonzza be kalandos történetek szárnyán a matematika világába, miközben észrevétlenül megismerteti az alapfogalmakat, megtanítja gondolkodni a nebulókat.

Matekmese – innováció az oktatásban

„Milli, Centi és Deci együtt mennek játszani, hisz ezred, század és tized, jó barátok elvileg. Egyedül a Kilo az, ki egy kicsit kilóghat. Ő az ezerszeres Úr, ki mindenkit fölülmúl” – olvasható az egyik mondóka a könyvben. Ez annak felismertetésére szolgál, hogy mindegy milliméterről vagy milliliterről van szó, a milli az mindig az aktuális mértékegység ezredrészét jelöli, amíg a centi a század, a deci pedig a tizedrész neve. Felesleges tehát minden egyes esetben külön bemagolni a mértékegységeket. A műveleteket emberi tulajdonságokkal felvértezett manók személyesítik meg a Matekmesében, a kövér nulláról pedig minden kisgyerek tudja a fejezet végén, hogy – habár osztani nem lehet vele – bárki lenullázására képes. Színes rajzok illusztrálják az egybevágó és a hasonló háromszögeket, valamint szintén helyet kapnak a mesében a hatszög alakú tablet-ek , illetve a nyolcszög alakú X-box játékgépek.

Korai nyelvi fejlesztés – iskolai nyelvoktatás

A tanórákba ugyanúgy bele lehet csempészni a gyerekek számára érdekes szereplőket, például egy téglatest testhálóját négyzetekből álló Minecraft embernek titulálva. Egy ilyen varázsszó hallatán jobban odafigyel az óra hátralévő részében a diák és egy életre megjegyzi, hogy a téglatest hálója hat téglalapból áll. A kisebbeknek élvezetessé teheti még a tanulást a Radosza-számológyűrű is. A nagyobbaknak pedig lehetőleg még több szemléltetőeszköz kellene, érzelmekre ható könyvek szórakoztató, de ugyanakkor tanulságos köntösben. Mindez persze digitális formában is. Ez a jövő iskolájának sikerkulcsa.

További információk: matekmese.hu

Erről a témáról még az Iskolakezdés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSúlyos reakció méhcsípés után
Következő cikkNincs romantikusabb, mint egy vízparti esküvő!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..