Lakásvásárlásnál az energiatanúsítványt is ellenőrizzük

ID-10041306-300x225.jpg

A lakásvásárlásnál az ár mellett érdemes figyelembe venni az energiatanúsítványt is, amely 2012. január elseje óta kötelező dokumentum az adásvételnél – hívja fel a figyelmet a Dome Facility Services Group (DFSG) ingatlankezelő társaság.

Közleményében a cég hangsúlyozza: becslések szerint a háztartások kiadásának több mint 20 százalékát a rezsiköltségek teszik ki, ennek oka az energiaárak emelkedése mellett a lakóingatlanok felesleges energiafelhasználásában keresendő.

Az ingatlankezelő cég szerint a lakóingatlanok fenntartási költségei legalább olyan komoly mérlegelést igényelnek lakásvásárláskor, mint a vételár.

A DFSG közleményében emlékeztet arra, hogy az energiatanúsítvány kiállítását már a 176/2008-as kormányrendelet is szabályozta. A dokumentumot 2011. december 31-ig még csak új épületek építése esetén kellett elkészíteni, 2012. január 1-jét követően azonban már a lakások, házak adásvételénél is kötelező a hivatalos dokumentum bemutatása, amit az eladónak kell beszereznie, és azt a szerződéskötéskor a vevőnek átadnia.

Bérbeadás esetén az energiatanúsítvány elkészíttetése 2015. december 31-ig önkéntes. Az energetikai tanúsítvány kiállítását csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik el – mutat rá a DFSG közleményében.

MTI

fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatás – miért olyan nehéz?
Következő cikkEgyen sok sajtot a várandós

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..