Tedd láthatóvá a babasírást! – a hallássérült családokért

síró kisgyerek

Továbbra sem támogatja az OEP a hallássérült családok számára nélkülözhetetlen rezgő-villogó babasírás-jelző rendszerek kedvezményes megvásárlását vagy térítésmentes beszerzését.

Hallottunk azonban olyan esetről, hogy méltányosságból, vagy egyedi elbírálás alapján kapott valaki 50 %-os vásárlási kedvezményt, de ez nem oldja meg a több száz gyermeket tervező vagy váró hallássérült családok helyzetét.

A nagyothalló és siket szülők számára a legtöbb esetben megfizethetetlen a készülék ára. A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért kampányt indított a támogatás megszerzéséért, és a kölcsönzési lehetőségek országos szintre való kiterjesztéséért.

Jelenleg csak Budapesten, és igen magas áron lehetne kölcsönözni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy szinte sosincs bent kiadható készülék.   A több, mint százezer forintos jelző-rendszer elérhetővé tételéle – vidéken is -, a babát tervező hallássérült családoknak óriási segítség lenne.

Ezért Lásd a hangot!címmel országos kampányt hirdetnek, az érintettek, a forgalmazók és a civil szervezetek bevonásával, hogy az OEP támogassa ennek a speciális segédeszköznek a megvásárlását.

Alapítványunk egyik hallássérült munkatársa nemrég szült, szüksége lett volna egy ilyen készülékre, ám a megvételére neki sem volt anyagi kerete. A kölcsönzés se volt járható út, mivel nem volt elérhető egy  babasírás-érzékelő sem. Körülbelül 2 hónapig próbáltunk neki találni egyet – nem sikerült.

Hetente mutatkozik igény a készülék kölcsönzésére a nagyothalló és siket anyukák részéről. A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért célja, ezért 3-4 készülék megvásárlása és kölcsönözhetővé tétele a budapesti és a vidéki hallássérültek számára. A kampány keretében, jelenleg 2 készülékre gyűjtik az adományokat.

Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért

“A hallássérültek is ugyanúgy terveznek, vállalnak gyermeket, mint más halló családok és ez a segédeszköz az első évben ugyanúgy nélkülözhetetlen, mint a halló szülők babasírás-jelzője. Csak ez sokkal drágább és a hallássérült családok nagy része anyagi nehézségekkel küzd. Az esélyegyenlőség szempontjából nekik is lehetővé kell tenni, hogy hozzájuthassanak – akár ingyenesen, kedvezményes áron, kölcsönzéssel – ehhez a speciális segédeszközökhöz.

A lakosság, az emberek felé szeretnénk fordulni, főleg azok felé, akik ismerik a hallássérült anyukák problémáját. Célunk továbbá tájékoztatni a védőnőket, gyerekorvosokat, akik napi kapcsolatban vannak a nagyothalló és siket kismamákkal, hogy már a babavárás, szülés előtt tudják, hol lehet ilyen rezgő-villogó készülékhez hozzájutni.

A kampány célja, hogy a siket és nagyothallók az ország nagyvárosaiban, kedvezményes feltételekkel, akadálymentesen hozzáférhessenek e speciális babasírás-érzékelőhöz. Ez egy figyelemfelhívás elsősorban az OEP felé, hogy tegye lehetővé ennek a nélkülözhetetlen készüléknek a támogatását.

Amennyiben szeretnéd támogatni, ennek a nemes célnak az elérését, az adjukossze.hu oldalon megteheted.

Tegyük együtt láthatóvá a babasírást!

Forrás: Munka-kör Alapítvány
Fotó: pixabay.com

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkPozitív Gyermeknevelés Expo – az egész családnak
Következő cikkBabaprojekt 3.0: IKREK!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!