Szabás-varrás alapok: leggyakrabban használt varrástípusok

varrastipus.jpg

A leggyakoribb varrástípusok és varrástechnológiai eljárások.  Jelmagyarázat: háromszög jelöli az anyag színoldalát, kék nyíl az aktuális varrásvonalat, zöld nyíl a tisztázást.  

 
Összevarrás: a szabásvonalak mentén használjuk. Az anyagot színt színnel szembefordítva varrjuk, a varrásszélesség min. 1 cm legyen.

Összevarrás
Összevarrás

Összevarrás és tisztázás: szabásvonalak mentén használjuk. A tisztázást cikkcakköltéssel vagy interlock géppel végezzük.

Összevarrás és tisztázás
Összevarrás és tisztázás

Tűzés: varrásvonal mentén, ill. attól nem messze végigvarrjuk az anyagot. Több fajtája ismeretes:

Áttűzés: összevarrás és tisztázás után a varrásráhagyást az egyik oldalra vasaljuk, és letűzzük. Duplán is tűzhetünk. Nadrág oldalvarrásánál és farvarrásnál használjuk.

Áttűzés
Áttűzés

Rátűzés: akkor használjuk, mikor egy kisebb alkatrészt egy nagyobbra varrunk rá. Foltzsebeknél tisztázzuk el az anyagszéleket:

Rátűzés
Rátűzés

 

Dísztőpántoknál ez nem szükséges, mivel mindkét oldalon letűzzük a pántot:

Rátűzés - díszítőpántok
Rátűzés - díszítőpántok

Széttűzés: szabásvonalak mentén használhatjuk. Tisztázzuk el az anyagszéleket, utána varrjuk össze a két anyagdarabot, majd a két varrásráhagyást vasaljuk szét, és tűzzük le.

Széttűzés
Széttűzés

Szegés: az első típusnál az anyagot duplán visszahajtjuk a fonákja felé, levasaljuk, majd letűzzük. A második típusnál eltisztázzuk az anyag szélét, és csak egyszer hajtjuk vissza. A tisztázás belső felén varrjuk végig. Anyagkímélő megoldás. Íves felhajtásoknál ezt kell használni, mert kevésbé ráncosodik az anyag.

Szegés
Szegés

Varrástechnológiai eljárások

Stircelés: Tisztázzuk el az anyagszéleket (1). Varrjuk össze a két anyagot, színt színnel szembe fordítva (2). Vasaljuk szét a varrásráhagyásokat, majd fordítsuk ki a két anyagot, úgy, hogy a színoldalak kívül legyenek, a varrásráhagyás pedig belül. Úgy hajtsuk, hogy varrásvonal arra a részre essen, ami nem fog látszani. Széthajtás után tűzzük le (3).

Stircelés
Stircelés

Behúzás varrógéppel: varrjunk végig 4-es (vékonyabb anyagoknál 3-as) öltéshosszal kétszer egymás mellett. A második varrás legyen pontosan párhuzamos az elsővel, ehhez célszerű a varrótalpat az első varrás vonalán vezetni, a két varrás így kb. 0,7 cm távolságra lesz egymástól. Utána az anyag fonákjáról húzzuk be a kívánt bőségre az alsó cérnaszálakat. Keresztben betűzött gombostűre tekerjük fel a cérna végét, így rögzíthetjük a behúzás méretét.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNadányi Zoltán: Anyu
Következő cikkA gyerekruhavarrás alapjai

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..