A gyerekruhavarrás alapjai

A gyerekruhavarrás alapjai

A gyerekruha varrás gazdaságos, és kevés időt vesz igénybe, így hálás feladat kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. Az anyagok olcsók, és kevés kell belőlük, sokszor maradék anyagokból is megvarrható egy kisruha, vagy annak valamelyik részlete. A szabásminták egyszerűek, kevés részből állnak, könnyen megvarrhatóak. A sikerélmény tehát garantált.

A szabásminta kiválasztása

A gyerek magassága alapján válasszunk szabásmintát.
A gyerek magassága alapján válasszunk méretet.

Kényelmes, laza öltözékeket válasszunk, és a növekedés során jelentkező eltérő igényeknek megfelelő fazont. Csecsemőknek az egybeszabott rugdalózók, kezeslábasok teszik egyszerűvé az öltözködést. Később jöhetnek a kétrészes öltözékek, melyeket könnyű le és felvenni, és amelyeket lassabban nőnek ki a kis totyogók, mint az egybeszabott ruhákat. Az állítható vállpántok, háton keresztezett kantárok, gumírozott derékpántok jól megtartják a ruhadarabokat és a növekedésre is lehetőséget biztosítanak. Sok időt megtakaríthatunk, ha több ruhát is azonos szabásminta alapján készítünk el.

A szabásminta méretének megválasztásakor a gyerek testmagasságából – és ne a korából – induljunk ki. Hasonlítsuk össze a gyerek méreteit a szabásminta méreteivel, mert a különböző országokban nem egyeznek meg teljesen a szabványméretek. A szabásmintát hasonlítsuk össze egy kész ruha méreteivel, így is ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e a nagyság. Ha a gyerek éppen két ruhaméret között van, a nagyobbat válasszuk.

A növekedéssel változnak a test arányai is. 3 éves kor alatt a legfontosabb méretek a test hosszúsága és szélessége, és kell helyet hagyni a pelenkának is. 3 éves kor felett a mellbőség, a derékbőség, a csípőméret és a testmagaság a leglényegesebb adatok. Ha a gyerek méretei némileg eltérnek a szabásminta méreteitől, sok esetben nem kell a szabásmintán igazítani, pl. gumis megoldásoknál.

Milyen anyagokat válasszunk?

Tartós, kényelmes, könnyen kezelhető anyagok
Tartós, kényelmes, könnyen kezelhető anyagok

A gyerekek mindennapi öltözékéhez tartós, kényelmes, könnyen kezelhető anyagokat válasszunk. Az ünnepi öltözékek anyaga legyen finom, lágy, egyenletes szövésű, és szintén kényelmes. Csecsemőknél ügyeljünk arra, hogy puha, finom anyagokat használjunk, egy vastagabb farmerszövet kényelmetlen lehet nekik. A babák bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért kerüljük a szúrós anyagokat is.

Gyerekruha készítéséhez megfelelő anyagok:

 • flanel
 • farmervászon
 • velúr
 • kordbársony
 • frottír
 • babaplüss
 • dzsörzé
 • tiszta pamutbatiszt
 • kevert batiszt
 • taft
 • bársony

Biztonságosság

Kerüljük a hosszú megkötőket, a felesleges, összegubancolódó bőséget, különösen a csecsemők ruháin. Már járni tudó gyerekre ne adjunk olyan hosszú szoknyát, ruhát vagy nadrágot, amiben orra bukhat. A ruhák ujja ne legyen annyira bő, hogy beleakadhasson valamibe. Az öv ne legyen szoros, a megkötők legyenek rövidek, és a gombokat jó erősen varrjuk fel.

Növésben

Felhajtható passzé
Felhajtható passzé

A növésben lévő gyerek ruházatát kényelmesebbé és sokáig hordhatóvá tehetjük, ha:

 • a csukló és boka részekre felhajtható passzét varrunk, vagy a ruhadarabot színben hozzáillő béléssel béleljük, ami visszahajtva is jól mutat,
 • olyan nadrágfazont választunk, amely rövidnadrággá alakítható, ha már hosszában kinőtte a gyerek,
 • a szoknyák, nadrágok dereka bő, gumival húzott,
 • az egybeszabott ruhák – rugdalózók, overallok – törzsét az éppen szükségesnél kicsivel hosszabbra méretezzük,
 • a kertésznadrágok, -szoknyák pántját, a nadrágtartókat az éppen szükségesnél hosszabbra hagyjuk, így a gomb átvarrásával hosszabb ideig jó lehet a nadrág,
 • derékpánt nélküli vagy hosszított derekú fazont választunk,
 • kötött anyagokat használunk, mivel ezek a legrugalmasabbak,
 • az éppen szükségesnél valamivel nagyobb méretet választunk,
 • a hajtások, húzások, bő szabásvonalak lehetővé teszik, hogy sokáig hordani lehessen a ruhát,
 • a raglánujj, a japán szabás és az ejtett váll kényelmes és teret ad a növekedésnek.

Egyedül öltözködnek

Öltözködni tanuló gyerekünk dolgát megkönnyíthetjük néhány apró trükkel. A ruhák dereka, nyaka ne legyen szoros. A záródásokat tegyük könnyen elérhető helyre, a ruha elejére vagy oldalára, és ne használjunk bonyolult megoldásokat. Praktikus megoldás a patent vagy a cipzár. Gombból és patentből közepes méreteket válasszunk, mert a nagyokat ugyan könnyebben kinyitja a gyerek, de nehezebben zárja vissza.

A tartósság fokozása

A gyerekruhákat a legnagyobb igénybevétel a varrásvonalaknál és térdtájékon éri. A varrások a lábszárak között, a vállon, a nyaknál és a karöltőben sérülnek a legjobban. Ezeken a helyeken erősítsük meg a varrást, alkalmazzunk dupla tűzést.

Macis térdfolt
Macis térdfolt

A gyereknadrágok térde hamarabb kopik, mint a többi része, ezért érdemes előre megerősíteni azokat, mivel a kész ruhán már nehéz hozzáférni a térdrészhez. Tartós foltot sűrű szövésű anyagból készíthetünk. Különösen tartós a dupla térdfolt, amikor a foltot béleljük (és steppeljük). Dupla térdfoltként szolgálhat egy hatalmas méretű zseb a nadrág színén. A kinőtt, megrongálódott, foltos ruhákat ne dobjuk ki, mivel foltként felhasználhatjuk jó állapotban maradt részeiket, különösen ha hímzés, rátét vagy valamilyen vidám minta van rajtuk.

Időtakarékos megoldások

A varrási folyamat megtervezésével sok időt takaríthatunk meg. A leggyakrabban használt ruhadarabokat varrjuk azonos szabásminta alapján, és úgy vásároljuk a különböző anyagokat, hogy egymással kombinálni tudjuk őket, és azonos színű cérnát használhassunk hozzájuk. Az azonos színű cérnával varrható anyagokat csoportosítsuk, és folyamatosan varrjuk össze a lehető legtöbb varrásvonalat.

Az azonos munkafolyamatokat egyszerre végezzük el minden darabon, pl. az összes egyenes varrást, vagy az összes darab tisztázását, a vasalást.

Ha az eleje és a háta közepére nem kerül varrás, akkor hamarabb megy a szabás és az összeállítás.

Könnyű, azonos szélességű anyagokból három-négy réteget is kiszabhatunk egyszerre, de az eleje vagy háta közepén szükséges nyílást a bebújáshoz külön-külön vágjuk ki.

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Érdeklődnék, hogy hol találok gyerekruha szabásmintákat. 68-mérettől felefelé keresek?
  Válaszukat előre is köszönöm: Nyári Martina

 2. Kedves Katalin, sajnos nem találtunk részedre szabásmintát. Próbáld meg a Facebook-on varrós csoportokban megkérdezni, hátha valakinek van és el tudja neked küldeni. Szép napot kívánok neked! Csiszér Éva, főszerkesztő

 3. Érdeklődnék, hogy hol találok gyerekruha szabásmintákat. 68-mérettől felefelé keresek.?
  Köszönettel:Hidvégi Katailn

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..