Szabás-varrás alapok: munkamenet

Szabás-varrás alapok: munkamenet


Hogyan jutsz el a legkönnyebben a leírástól a kész ruháig? Takarékos és hatékony munkamenet lépésről-lépésre – így nem csak egyszerűbb dolgod lesz, de biztosan nem felejtesz el semmit.

Előkészítés

 • Válasszuk ki az alapanyagot a varrásleírás alapján. Ha elasztikus anyagot ír elő a leírás, akkor csak ilyen fajta anyag megfelelő, mivel a szabásmintába bele van számítva az anyag tágulása.
 • A természetes szálú vagy természetes szálat is tartalmazó, mosható anyagokat avassuk be szabás előtt: 60 fokos vízben áztassuk 10-15 percig, majd centrifugázzuk ki.
 • A szövetanyagokat gőzöljük át szabás előtt, mert azok is összemehetnek nedvesség hatására: vasaljuk ki nedves rongyon keresztül vagy gőzölős vasalóval.
 • Vásároljunk az anyaggal megegyező színű cérnát, ha ilyen nincs, akkor egy kicsivel sötétebbet.

Szabás

 • Terítsük ki az anyagot. Ha aszimetrikus alkatrészeket szabunk, akkor egy rétegben, úgy, hogy a fonákoldal legyen felül. Ha szimmetrikus alkatrészeket szabunk, akkor színt színnel szemben összehajtva. Ilyenkor az anyag szövött szélét kell illeszteni, hogy ne legyen ferde.
 • Fektessük fel a szabásmintát az anyagra, a szálirány jelölése szerint. A szálirányt jelölő nyílnak mm-re pontosan párhuzamosan kell futnia az anyag szövött szélével. Ha nem jelöli nyíl a szálirányt, akkor az eleje ill. háta közepe vonal felel meg a száliránynak.
 • Rajzoljuk körbe a szabásminta alkatrészeket. Ne feledkezzünk meg a varrásráhagyásokról sem, a szabásminták ugyanis nem tartalmazzák azokat. Rajzoljuk körbe külön a szabásmintát, és utána mérjük le és rajzoljuk be a ráhagyásokat. Ha precízen mérünk, könnyebb dolgunk lesz a varrásnál, nem kell a szemmértékünkre hagyatkozni. A körberajzoláshoz használhatunk szabókrétát, egy darab megszáradt szappant vagy másolópapírt. Világos anyagokhoz használhatunk ceruzát, de csak a varrásráhagyásokat rajzoljuk ki, magát a szabásmintát ne, hogy ne üssön át a jelölés a kész darabon.
 • Vágjuk ki a részeket. Az anyagot eközben ne mozgassuk, hanem mi járjuk körbe az asztalt, mivel a finom anyagok elcsúszhatnak egymáson, ha mozgatjuk. Vágás közben az ollót csúsztassuk az asztalon, ne emeljük fel az anyagot.
 • Vigyük fel a jelöléseket a kiszabott részekre (pl. zsebek helye, illesztőcsípések stb.). Jelöljük be gombostűvel, majd rajzoljuk át. Ha nem lehet az anyagra rajzolni, használjunk jelölőfércet.

Fércelés, próba

 • Illesszük össze, gombostűzzük, majd férceljük össze az egymáshoz varrandó részeket.
 • Próbáljuk fel a ruhadarabot, és jelöljük be gombostűvel a javítanivalókat. Másoljuk ezeket vissza a papírszabásmintára is.
 • A hibák javítása után próbáljuk fel újra a ruhadarabot. Ha minden rendben, bontsuk ki a fércet, és igazítsuk ki a varrásszélességeket, ha kell.
 • Ragasszuk be a közbéléseket, ahova szükséges (pl. derékpánt, zsebek).
 • Varrjuk meg géppel, amit kell. Kezdjük a kis alkatrészekkel (zsebek, gallér, kézelő, szűkítők stb.), majd varrjuk össze a szabásvonalakat, és tisztázzuk el.
 • Állítsuk össze a ruhát, vasaljuk ki, majd próbáljuk fel újra, és ha nem jól áll, korrigáljuk a hibákat.
 • Végezzük el a befejező műveleteket, mint a gomblyukazás, gombfelvarrás, készre vasalás stb.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA gyerekruhavarrás alapjai
Következő cikkWeöres Sándor: Buba éneke

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..