Legyél Te is naptudatos! – MELANOMA szűrés a Margitszigeten

Ezen a héten szerdán és csütörtökön délután, a Magyar Rákellenes Liga melanoma szűrést szervez a Strandkézilabda Világbajnokságon a margitszigeti Palatinus strandon, ahol a szervezet önkéntesei fogadják a szűrésre jelentkezőket, majd két bőrgyógyász onkológus vizsgálja át őket.

Mi az a melanoma?
A melanoma a legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, ami a „melanocyták”-ból, azaz a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki.
Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható.
Ha a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését.

Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek módszere az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok.

A már kialakult áttétek célzott daganatellenes terápiákkal kezelhetők a leghatékonyabban. Számos új gyógyszert törzskönyveztek az elmúlt években, és a kutatások folytatódnak. A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak.

Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott, és egy beragadt gázpedálhoz hasonlóan folyamatos növekedésre és osztódásra sarkalló jelet továbbít a sejtmag felé. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát.

A melanomás betegek kezelésére már olyan gyógyszerkombinációk is léteznek, amelyek egyszerre két molekuláris célpontra hatnak, ezzel tovább növelve a betegek túlélési esélyeit.
Az előrehaladott melanoma kezelésében alkalmazott másik új irány az immunterápia, amikor a gyógyszerekkel a beteg saját immunrendszerét sarkallják a daganat elleni védekezésre. Jelenleg vizsgálat alatt állnak már olyan kombinációk is, amelyek a célzott kezelések és az immunterápia előnyeit hivatottak ötvözni.
A célzott gyógyszerek egy részének alkalmazását hazánkban is támogatja az egészségbiztosító, azonban a legtöbb terápia, így a melanoma kezelésére szolgáló kezelések is csak egyedi méltányossági kérelemmel érhetőek el.

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát:
•        szőke, vörös haj
•        világos (kék, zöld) szemek
•        fehér bőr, mely könnyen leég
•        sok anyajegy
•        minél több szabálytalan anyajegy
•        a múltban elszenvedett napégések (szoláriumtól is)
•        rokonságban már előfordult melanoma
•        korábbi melanoma előfordulása

„A bőr nem felejt!” Minden életünk során elszenvedett leégés összeadódik!
A melanoma kialakulásának egyik fő oka a bőrt érő ultraibolya sugárzás, ami ellen a lakosság többsége még mindig nem védekezik megfelelően. Az UV sugárzás veszélyét sokan nem veszik elég komolyan, holott tudnivaló, bárkinél kialakulhat melanoma.

Legyél Te is naptudatos!
A napimádók 6 pontja!
•        Korlátozd a tűző napon töltött időt, különösen 11.00 és 15:00 óra között!
•        Viselj minél nagyobb bőrfelszínt takaró könnyű ruházatot, napszemüveget és persze védd a fejedet is!
•        Mindig gondoskodj bőröd napvédelméről a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémekkel!
•        Havonta ellenőrizd a testedet, különösen figyelj a meglévő és az új anyajegyeidre!
•        Évente minimum 1x látogasd meg a bőrgyógyászodat!
•        Minimalizáld a szolárium használatát!

A melanoma figyelmeztető jelei az anyajegyekre vonatkozóan:
•        Aszimmetria – az anyajegy formája nem egyenletes, aszimmetrikus
•        Határvonal – az anyajegy széleinek változása
•        Szín – az anyajegy színe nem egységes, lehet benne feketés – barnás árnyalat vagy akár rózsaszínes – pirosas – fehéres – kék foltok is
•        Átmérő – az anyajegy átmérője nagyobb mint 6 mm
•        Változás – az anyajegy mérete, formája vagy színe változik.

MINDEN BŐRELVÁLTOZÁST VEGYÉL KOMOLYAN, ÉS AZONNAL KERESD FEL BŐRGYÓGYÁSZODAT!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHagyd unatkozni a gyereked!
Következő cikkTerhesség méhen kívül

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..