Hagyd unatkozni a gyereked!

Kevés bosszantóbb dolog van egy unatkozó gyereknél. Csak lézeng, nyafog, lóg rajtad, és elvárja, hogy szórakoztasd. A szülők túlnyomó többsége ilyenkor igyekszik minél előbb valamiféle értelmes tevékenységgel lekötni a csemetéjét. A legújabb kutatások mégis azt tanácsolják, hogy érdemes hagyni, hogy a gyerek unatkozzon kedvére.

Engedd, hogy megkeresse, mi teszi igazán boldoggá
A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a legjobb és legépítőbb hozzáállás, ha hagyjuk unatkozni a gyereket. Sőt azt állítják, hogy teljesen fölösleges nyári táborokkal telezsúfolni a kölykök nyári szünetét, mert ha örökké lefoglaljuk, túlterheljük a rengeteg programmal, akkor nem lesz ideje felfedezni azt, ami őt valójában érdekli. Lyn Fry, brit pszichológus, aki a gyerekek fejlődését kutatja, azt mondja, hogy a szülőnek az a feladata, hogy segítsék gyermeküket abban, hogy megtalálja a helyét a társadalomban, és képes legyen felnőttként lefoglalni saját magát, illetve megtalálni azt a szabadidős elfoglaltságot, ami valóban boldoggá teszi. Ha a szülő gyermeke minden percét betáblázza, szegény kölyöknek soha nem marad ideje arra, hogy kitalálja, mi is érdekli igazán, és nem tanulja meg azt sem, hogyan kösse le magát a szabadidejében, hiszen ezt mindig megszervezték helyette.

Az unalom kreatívvá tesz
Hagyd unatkozni a gyereked!Egy másik brit tudós, Theresa Belton pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy szoros összefüggés van az unalom és a kreativitás között. Szerinte az unalom nyitja meg az utat a kreativitás felé. Ha visszagondolunk a saját gyerekkorunkra, rájövünk, hogy igaza van: amikor hagytak minket unatkozni, akkor születtek a legkreatívabb játékötleteink – bár emlékeim szerint a szüleim nem mindig díjazták a fantasztikus, de néha ön- és közveszélyes kreativitásomat. A lényeg tehát az, hogy a szülő ne bosszankodjon azon, ha csemetéje unatkozik, hanem bírja ki ennek a feszültségét, ugyanis igen kreatív dolgok sülhetnek ki belőle.

Mutass példát!
Nehéz kibírnunk a gyerek unalmát, mert magunk is nehezen tűrjük az üres, unalmas perceket. Ha a gyerek azt látja, hogy a szülője a mobiljába mélyed egy unalmas utazás vagy sorban állás közben, akkor nehéz lesz neki elmagyaráznunk, hogy miért nem játszhat a kedvenc számítógépes játékával, amikor már megunta a biciklizést.

Írjatok listát!
Hagyd unatkozni a gyereked!A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy a nyári szünet elején írjanak a gyerekükkel egy listát arról, hogy mit szeret csinálni a kölyök. Erre már egy négy-öt éves gyerek is képes! Amikor pedig a kiskorúra rátör az unalom, elég elővenni a listát, és abból választani egy tevékenységet. Így nagyobb az esély arra, hogy nem fognak egymás idegeire menni ezekben a nehéz pillanatokban. Ha a listán szereplő tevékenységek is „uncsik”, akkor szabad hagyni a gyereket, hogy kitalálja, mivel szeretné szórakoztatni magát.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikk5 kérdés a meddőségi vizsgálatokról
Következő cikkLegyél Te is naptudatos! – MELANOMA szűrés a Margitszigeten

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..