5 kérdés a meddőségi vizsgálatokról

Azt szokták tanácsolni az orvosok, hogy ha egy év rendszeres házasélet mellett sem kopogtat a gólya, akkor érdemes elmenni nőgyógyászhoz, és elkezdeni egy kivizsgálás-sorozatot. Ha egy nő ideáig eljut, akkor már rendszerint meglehetősen zaklatott idegállapotban van, és nem is sejti, hogy a neheze még csak most következik.

Az első lépés mindenképpen egy alapos kivizsgálás szokott lenni. Már itt felmerül egy csomó kérdés – ebből most ötöt megválaszolunk.

1.    Mikor menjek el orvoshoz?
Huszonéveseknek azt szokták tanácsolni, hogy ne aggódják túl a dolgot, várjanak nyugodtan egy-két évet. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ember lánya gyakran megérzi, ha gond van, és a vizsgálatok őket igazolják. 35 év felett viszont már az orvosok is azt javasolják, hogy minél előbb kezdjék meg a kivizsgálásokat, akár már fél év sikertelen próbálkozás után is.

2.    Hová menjek?
Választhatsz állami és magánintézményt is, és elindíthatja a kivizsgálást a saját nőgyógyászod is. A legegyszerűbb mégis egy meddőségi centrumba menni, ahol „csomagban” kapod a vizsgálatokat. De még itt is választhatsz állami és magánintézmény között, sőt arra is van lehetőség, hogy magánintézetben felírják neked a vizsgálatokat, és amit lehet, ebből elvégeztethetsz az állami egészségügyben is. Ezzel jelentősen csökkentheted a költségeket. Ennek egyetlen hátránya van: az állami egészségügyben gyakran heteket, hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra, ami elég nagy probléma, ha úgy érzed, minden hónap számít.

3.    Milyen vizsgálatokra kell mennem?
Az az ideális, ha a pár együtt keresi fel a meddőségi centrumot, ahol a nőt megvizsgálják. Ez a szokásos ultrahangos eljárás. Felveszik az adatok, kikérdezik a kórtörténetet (ha van), és megbeszélik a további teendőket. Általában a következő vizsgálatok várnak a nőre:
–    méhnyakrákszűrés
–    Vírus és bakteriális betegségek szűrése (HPV, Chlamydia, HIV, Hepatitis, Herpes, Rubeola, vizelet- és hüvelyváladék tenyésztés stb.)
–    Alap hormonvizsgálatok – ezt általában kétszeri vérvétellel oldják meg a ciklus első és második felében.
–    Petevezeték átjárhatósági vizsgálat
Férfi vizsgálatok
–    Vírus és bakteriális betegségek szűrése (HIV, Hepatitis)
–    Spermavizsgálat – Igen, ez olyan mint a filmekben: kis pohár, szoba, magazinok. De van arra lehetőség, hogy otthonról vigye a mintát a férfiember jól becsomagolva, testmelegen tárolva, ha egy órán belül odaér a „termékkel” a rendelőbe.
Ezek az alapvizsgálatok, amelyeket szükség esetén továbbiakkal egészíthetnek ki. Például kromoszóma vizsgálattal, ami vérvétellel jár a pár mindkét tagja számára, és az esetleges genetikai rendellenességeket nézik. De sor kerülhet endokrinológia vizsgálatra, méhűri- és hasi tükrözésre (hysteroscopia, laparoscopia), immunológiai és hematológiai vizsgálatra is.

4.    Hogy csinálják a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot?
Különböző módszerek léteznek, de előrebocsátom, hogy egyik sem kellemes. Fájni azoknak szokott, akiknek nem átjárható a petevezetékük. Akinek átjárható, megússza néhány erősebb menstruációs görcsféleséggel. A jó hír, hogy ha csak kicsi elzáródás van, akkor a vizsgálati kontrasztanyag átmossa a petevezetéket, és lehet, hogy már a következő hónapban megfogan a baba.
A módszerek:
HYCOSY: gyors, altatás nélkül végzett vizsgálat, amelynek során egy kontrasztanyaggal hüvelyen át feltöltik a méh üregét, majd a petevezetékeket. Ez kevésbé fájdalmas eljárás, de nem ad olyan pontos képet, mint a HSG, és jóval drágább is.
HSG: A vizsgálat menete hasonló, de röntgennel vizsgálják a kapott képet. Ez sugárterheléssel jár, de pontosabb képet ad a méh rendellenességeiről.

5.    Mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
Ha a magáncentrumok árait nézzük, akkor a nő alapkivizsgálása alsó hangon nyolcvanezer, a férfié pedig minimum harmincezer, de ha az orvos további vizsgálatokat, netán endoszkópos műtéti vizsgálatot javasol, akkor a határ a csillagos ég. Mint korábban említettem, jó néhány vizsgálatot meg lehet csináltatni az állami intézményekben is, sőt arra is van lehetőség, hogy az egész kivizsgálás-sorozatot állami kórházban bonyolítsák le.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikk6 tipp az izzadás ellen!
Következő cikkHagyd unatkozni a gyereked!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..