Magas prolaktinszint = meddőség?

Egyre több nő küzd napjainkban teherbeesési nehézségekkel, melynek hátterében többek között a kitolódott gyermekvállalási szándék, a stressz, az egészségtelen életmód, valamint hormonális zavar is állhat. Ez utóbbi esetben igen gyakori probléma a megemelkedett prolaktinszint, ami bizony gátat szabhat a gyermekáldásnak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája szerint a probléma szerencsére kezelhető.

Mi is az a prolaktin?

A prolaktin (prolactin vagy PRL) egy olyan hormon, amelyet a fő hormontermelő szervek közül a hipofízis vagy más néven az agyalapi mirigy termel. Több működési folyamatban is szerepe van, mint például az anyagcsere vagy a növekedés, de befolyásolja más nemi hormonok szerepét is. Ennek a hormonnak köszönhetjük azt, hogy szülés után nem kezdünk el azonnal menstruálni, mert ez a hormon akadályozza meg a tüszőérést, és gátolja a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját. Fő feladata azonban az, hogy biztosítsa a megfelelő tejelválasztást a kismamának a szoptatás alatt, azért anyasági-, vagy terhességi hormonnak is nevezik.

Mit befolyásol a prolaktin?

A terhességi hormonként is ismert prolaktin leginkább a várandósságot és a tejelválasztást hivatott támogatni, ezért szintje terhesség és szoptatás esetén a legmagasabb.Fontos tudni, hogy babavárás nélkül is termeli az agyalapi mirigy – ráadásul mindkét nemnél, ám lényegesen kevesebb mennyiségben. A mennyisége nem állandó, napszakonként más és más értékű, ingadozik, tehát nem ugyanazt az értéket kapjuk reggel és este– és ezt a vérvételek alkalmával is figyelembe kell venni!

Magas szintje hátráltatja a teherbeesést

Terhesség nélkül előfordulhat, hogy megemelkedik a prolaktin szintje– ezt okozhatják bizonyos gyógyszerek, betegségek (pl. IR, PCOS, pajzsmirigyzavar, agyalapi mirigy daganata), ám leggyakrabban a stressz tehető érte felelőssé.

A normálisnál magasabb értéke nemcsak kellemetlen tüneteket okozhat, de a teherbeesést is megnehezíti, mivel gátolja a ciklushoz szükséges női nemi hormonok termelődését. Ennek megfelelően sem a tüszőérés, sem a beágyazódás nem következhet be. Ezért van az, hogy rendszeres, gyakori szoptatás során minimális a gyermeknemzés esélye, hiszen ekkor igen magas a prolaktinszint- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája.

Mit lehet tenni?

Először is fontos, hogy próbálja meg minimálisra csökkenteni életében a stresszt, ami az egyik legnagyobb akadálya a teherbeesésnek, hiszen ekkor gyorsan megnő a prolaktinszint. Érdemes vérvétel útján hormonvizsgálatot végeztetni, hogy fény derülhessen az egyéb hormonális zavarokra is, hiszen a magasabb inzulinszint és a pajzsmirigy alulműködése is befolyásolhatják a prolaktin termelődését!

Dr. Koppány Viktória szerint gyógyszeres kezeléssel remekül kordában tartható a hormon mennyisége, ám ha a problémát az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza (prolaktinoma), akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség, ami után visszaáll az érték a referenciatartományba.

Magas prolaktinszint tünetei

  • teherbeesési nehézségek
  • libidócsökkenés
  • fáradékonyság
  • várandósság/szoptatás nélküli tejcsorgás (férfiaknál is)
  • férfiaknál az emlők megnagyobbodása
  • hízás, alvászavarok
Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: pixabay.comMagas pro

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkElindult a Segítsüti akció, idén a Peter Cerny Alapítvány részére
Következő cikkMár megint csuklik vagy bukik?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.