Már megint csuklik vagy bukik?

fiatal anyuka büfizteti a babáját

Újszülötteknél és csecsemőknél igen gyakran előfordul a bukás és a csuklás. Ezek a jelenségek néha ijesztőek lehetnek, különösen az elsőgyerekes szülők számára. Nem kell megijedni, rendszerint ártalmatlan a dolog.

Folyton csuklik

A csuklás ősi reflex, gyakran jelentkezik a kicsiknél, sőt ultrahang-vizsgálatoknál néha sikerül elcsípni, hogy már a magzat is csuklik. Előfordulhat, hogy az anyuka is érzi, amikor a csöppség odabent rángatózik. Aki magzatként rendszeresen csuklott, jó eséllyel csecsemőként is gyakran fog. Vannak babák, akik minden előzetes „figyelmeztetés nélkül” kezdenek csuklani, míg mások inkább akkor, amikor habzsolva szopiztak, és a gyomruk megtelt levegővel. A felnőttektől eltérően a baba számára a csuklás nem okoz kellemetlenséget, ha mégis sírva fakad, akkor megkínálhatjuk egy kis tejjel vagy teával. A csuklás gyakorisága az első néhány hónap elteltével jelentősen csökken, egyéves kor felett pedig már ritkán fordul elő.

A szoptatás hatása gyermeked szervezetére

A bukás

Teljesen normális jelenség, hogy a csecsemő etetések után felbukik egy kis tejet. Néha úgy tűnik, hogy ami bement, az ki is jött. Ez persze csak a látszat, valójában a kibukott folyadék mennyisége nem több egy vagy két evőkanálnál. Tehát nem érdemes az anyukának amiatt aggódnia, hogy nem jut elegendő élelemhez a gyermeke. A legtöbb baba csak alkalmanként bukik, mások viszont minden etetés alkalmával.

A bukás oka, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom még éretlen, és így sokkal könnyebben visszajön a megevett táplálék. Nagyobb babáknál akkor fordul elő bukás, amikor a tej levegővel keveredik, mert rossz a kicsi szopási technikája, az anya nem jól tartja őt szoptatás közben, vagy rossz formájú, esetleg nagy lyukú cumit használnak. Persze az is előfordulhat, hogy túl sokat evett a csecsemő, és a fölösleg ilyen módon távozik.

Anyatejes táplálás – a dietetikus tanácsai

Néhány ötlet

Nincs biztos gyógyír bukás ellen, de akad néhány ötlet, amelyet kipróbálhatunk.

  1. Amíg a baba sír, addig nem szabad etetni.
  2. Etetés közben és utána egy ideig tanácsos függőlegesen tartani a gyereket. Emiatt nem érdemes minden etetés után fektetve mérlegre helyezni a babát, mert ez is kiválthatja a bukást.
  3. Tápszerezés esetén úgy döntsük meg az üveget, hogy a tápszer kitöltse a cumit!
  4. Étkezés közben se maradjon el a büfiztetés, nem kell vele megvárni az etetés végét.
  5. Ha már tud ülni, akkor az etetések végén még egy kis ideig ültessük!

Irány az orvos

Ha esetleg aggasztja az anyukát a bukás mennyisége vagy gyakorisága, akkor kérdezze meg a védőnőt vagy a gyerekorvost. Ők valószínűleg meg fogják nyugtatni az anyukát. Vannak viszont esetek, amikor a sok hányás problémát jelez: ha a kikerülő folyadék barna vagy zöld színű, esetleg fél-egy méterre kilövellődik (sugárhányás). Ezek komoly betegséget jelezhetnek: például bélelzáródást vagy a gyomor kimenetének szűkületét. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a bukás a babának láthatóan kényelmetlenséget okoz. Az egészséges babának rendszerint nem okoz semmiféle gondot egy átlagos bukás.

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkMagas prolaktinszint = meddőség?
Következő cikkLombikra készültök?