Már a magzatkorban chipsfüggőkké válhatunk

chips

A terhesség alatt olcsó, egészségtelen ételeket fogyasztó nők gyermekei nagyobb valószínűséggel válnak maguk is függővé a silány ételektől – figyelmeztetnek szakemberek.A The FASEB Journal című tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a terhes nők által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejlődésében. Az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra. Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb „tűrőképességgel” jönnek a világra és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekből ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos „jóleső” érzést.

fotó: freedigitalphotos.net

„Ezen kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós nőknek azon hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol” – húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója. – Remélhetőleg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelytől a gyermekük is egészségesebb lesz.”

Muhlhausler és kollégái két csoport nősténypatkány kölykein végzett vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

„Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételektől való függőség valódi addikciót jelent” – húzta alá Gerald Weissmann a folyóirat vezető szerkesztője. – A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függővé teszi a gyermeket a silány ételektől.”

forrás: MTI
fotó: pixabay.com
hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkKigyógyult egy csecsemő a HIV-fertőzésből
Következő cikkHárom anyától született egy lányka

1 KÉRDÉS

  1. Valószínűleg sok többgyermekes anyuka el tudja mondani, hogy a terhesség alatt evett ételek és a gyerek későbbi ízlése között VAN összefüggés.
    Hogy melyik volt előbb: a magzat „kívántat” meg az anyával bizonyos összetételű ételeket, vagy az anya táplálkozása befolyásolja a magzat ízérzékelését és ételpreferenciáit, az nyitott kérdés.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .