Már a magzatok is grimaszolnak

Már a magzatok is grimaszolnak

Jóval a megszületés előtt kezdenek el „grimaszolni” a magzatok, akiknek „mosolyra” húzódnak ajkaik, ráncolják a homlokukat, „fintorognak”, s ahogy telnek-múlnak a hetek, mimikájuk egyre összetettebbé válik – derítették ki brit kutatók, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban számoltak be.
A Durhami Egyetem kutatói két lánymagzat fejlődését követték nyomon 4D ultrahang segítségével méhen belüli életük 24. és 35. hete között – olvasható a LiveScience hírportálon. A rendszeresen készített felvételeken a tudósok összesen 19-féle elkülönült mimikai mozgást regisztráltak, ezen kívül olyan kombinációkat kerestek, amelyek a sírással és a nevetéssel társíthatók.

A 24. héten a magzatok csupán egyszerű, különálló mozgásokra képesek, például a fülükig „szaladt” a szájuk. Ahogy értek azonban, az arcizmok mozgásai komplexebbé váltak, például miközben „mosolyogtak”, az orrtövön ráncokba szaladt a bőrük. A 35. héten a mimikai izmok 3-4-féle mozgásából álló kombinációk számszerűen felülmúlták a szimpla, mindössze 1-2 mozgásból álló mimikát.

„Első ízben sikerült folyamatában kimutatni az arcjáték fejlődését” – hangsúlyozta Nadja Reissland, a kutatócsoport vezetője. Hozzátette: a mimika egyáltalán nem azt jelenti, hogy a magzatoknak lennének érzelmei.

„Még nem rendelkeznek az érzelmekhez szükséges kognitív képességekkel. Az arcmimika esetükben inkább egyfajta tréning, amellyel a magzat felkészül a kinti világra, ahol kapcsolatokat kell kialakítania. Ez hasonlatos ahhoz, ahogy a magzatok szopják a nagyujjukat és időnként légzőmozgásokat is végeznek, mindkét készségre igen nagy szükségük lesz születésük után” – magyarázta Nadja Reissland.

forrás: MTI
fotó: YouTube

Magzat hétről hétre

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁtadták az Év Szülészete 2011 díjat
Következő cikkVálasztani kell: alkohol vagy gyerek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..