Választani kell: alkohol vagy gyerek

üres borospohár üvegasztalon

Beszélgetünk egy üveg bor mellett, pezsgővel koccintunk, keverünk egy hűsítő koktélt. Észre sem vesszük, de mindennapjaink része az alkohol. Nincs is ezzel baj, amíg nem tervezünk gyereket. Érdemes ugyanis felkészülni arra, hogy a babavárás és a szoptatás időszaka alkoholmentes hónapokat jelent. Hogy miért, arról dr. Klujber Valériával, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet orvosával, a Dreher Felelős Alkoholfogyasztási Program szakértőjével beszélgettünk.

– Amikor egy pár kisbabát szeretne, végig kell gondolniuk az alkoholfogyasztási szokásaikat is?

– Igen, érdemes. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a nemzőképességet kedvezőtlenül befolyásolja, ha a leendő szülők közül bármelyik alkoholt fogyaszt. Intézetünk családtervezési programjában résztvevő pároknak azt tanácsoljuk, hogy a fogamzást megelőző három hónapban lehetőleg egyáltalán ne tegyék ezt. Természetesen, ha valaki azt mondja, hogy ivott egy pohár bort vagy egy konyakot, és megkérdezi, hogy baj-e, akkor nem mondjuk azt neki, hogy akkor újabb három hónapig várnia kell, de ha valaki mindent meg akar tenni a siker érdekében, akkor jó, ha egyáltalán nem fogyaszt.

Ma még nem ismert, hogy mi az a küszöbérték, ami már ártalmas, melyik az a pillanat – például a fogamzás előtt vagy utána -, amikor káros. Szóval nehéz olyat mondani, amikor biztosan fogyaszthat alkoholt a pár valamelyik tagja, és az nem lesz ártalmas. Az biztos, hogy a férfiaknál az ondósejtek mozgását lassítja az alkohol. Ez azért okoz problémát, mert a környezeti ártalmak, a stressz miatt egyébként is rohamosan romlik a férfiak nemzőképessége. A nyolcvanas években átlagosan 60 millió spermium/milliliter volt az átlag, 5-10 évvel ezelőtt 20 millió, most pedig körülbelül 10 millió. Ha az alkohol miatt a mozgás is lelassul, akkor az már lehet a fogamzás akadálya. Az ondósejtek érési ideje 72-74 nap, tehát azt az időszakot mindenképpen érdemes kibírni alkohol nélkül.

A nők fogamzóképességének szempontjából az egész életben bekövetkezett események számítanak, náluk nem a petesejt érését befolyásolja, hanem a csillószőrök működését lassítja az alkohol, úgy nehezíti a teherbe esést.

– A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak milyen hatása lehet a babára?

– A fejlődési rendellenességet okozó külső ártalmak nem egy teljesen egyértelmű rendellenességet okoznak, hanem egy betegségspektrumot. Ha a kismama a terhesség alatt alkoholt fogyaszt, annak enyhébb következménye is lehet, mint például  figyelemzavar, tanulási nehézség. Természetesen nem minden tanulási nehézség hátterében áll ez, de lehet ez is.

A legsúlyosabb következmény a magzati alkohol szindróma nevű fejlődési rendellenesség. Ennek külső jegyei is vannak, például jellegzetes a baba szemrése, a szokásosnál hosszabb az orr és a felső ajak közötti távolság. A nagyobb baj, hogy a gyermek értelmi képességei csökkennek.

Az alkoholfogyasztás azért veszélyes terhesség alatt, mert az alkohol gátolja a sejtosztódást a magzati élet során, a szervek és az agy fejlődését is befolyásolja. Vannak olyan adatok, amelyek szerint nagyobb eséllyel születik kis súllyal a gyermek, ha az apuka rendszeresen fogyasztott alkoholt a fogamzást megelőzően. És természetesen az anyuka alkoholfogyasztása növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát is.

– Van-e olyan mennyiség, ami még megengedhető terhesség alatt?

– Erre nincs javaslat. Próbálja mindenki azt megcélozni, hogy egyáltalán ne fogyasszon. Ha nem tud alkohol nélkül létezni, akkor próbálja a minimálisra csökkenteni. Ha már valaki fogyaszt alkoholt, legalább arra figyeljen, hogy egyszerre csak kis mennyiséget igyon, inkább egy héten kétszer egy pohárral, mint egyszerre két pohárral. Nagyon nehéz a hatását kimutatni, nem markánsan jelentkezik, hanem apró eltérésekben, amelyek például a tanulási képességet, a nyelvi képességeket befolyásolják. De akinek fontos a gyermeke fejlődése, az talán annyi áldozatot képes hozni érte, hogy lemond az alkoholról…

– Az alkoholprobléma leküzdésében kaphat segítséget valahol egy kismama?

– Kifejezetten várandósoknak szóló segítségről nincs tudomásom, de kiterjedt hálózat áll rendelkezésre országszerte az alkohollal küzdő betegeknek. A magán egészségügyben is sokféle típusú szolgáltatónál találhatunk segítséget.

– Szoptatás alatt is tilos az alkoholfogyasztás?

– Igen, mert ezt úgy kell elképzelni, mintha az anya alkohollal itatná a gyermekét.  Két éves korig fejlődik a gyermek agya, nagyon káros, ha ebben az időszakban alkohollal találkozik. Ha valaki mégis iszik egy pohár bort vagy egy koktélt, akkor inkább hagyjon ki egy szoptatást, hogy kiürüljön a szervezetéből az alkohol. Ha pedig nem tudja megállni, és rendszeresen alkoholt fogyaszt, akkor inkább ne szoptassa a kisbabáját. Ez ismét csak az egyéni felelősség kérdése.

Szólj hozzá Te is!