Már igényelhető a végtörlesztés – de miből?

Az Országgyűlés 2011. szeptember 19-én fogadta el a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést lehetővé tévő törvényt, és szeptember 29.-től jelenthető be a végtörlesztésre vonatkozó igény. Milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan teremtsünk elő pénzt a végtörlesztésre – ehhez gyűjtöttük össze a gyakorlati tudnivalókat és tanácsokat.

Milyen árfolyamot rögzít a törvény?

Az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon: a devizahitelesek svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést december 30-ig.

Ki igényelheti a végtörlesztést?

A törvény szerint azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek…

 • devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású a hitel,
 • a deviza árfolyama a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél,
 • a hitelfolyósító 2011. június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést,
 • és vállalják az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen.

Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt.

Hogyan történik a végtörlesztés?

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket legkésőbb december 30-ig kell bejelenteniük a bankjuknak. A banknak a bejelentés napjától számított 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását, azaz 60 napjuk van a devizahiteleseknek végtörlesztés teljesítésére a bejelentés napjától (és nem december 30-tól!) számítva.

Költségek, adózás

Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

A végtörlesztési lehetőséggel élők mentesülnek az szja, az ajándékozási, visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, ill. az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után. Díjmentessé válik a végtörlesztéssel összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás.

Honnan lehet pénzem a végtörlesztésre?

Mivel a bejelentést követően mindössze 60 nap áll rendelkezésre a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtésére, ezért ajánlott először végiggondolni a lehetőségeket, megtenni a szükséges lépéseket, és csak akkor bejelenteni a banknak az igényt, amikor már a kezében a pénz, vagy legalábbis biztosan számíthat rá 60 napon belül.

Honnan lehet tehát pénze?

1. Megtakarításokból. Elemzők szerint az érintett adósok egyötödének van ehhez elegendő megtakarítása. A megtakarítások, befektetések feltörése előtt tájékozódjon alaposan, hogy a feltörést hogyan tudja optimalizálni. Akkor éri meg a megtakarítások kamatairól és kedvezményeiről lemondani, ha a végtörlesztés árfolyamnyeresége meghaladja a keletkező kárt. A végtörlesztéssel “termelődő” megtakarítást kiszámíthatja az alábbi kalkulátorral.

2. Családi, rokoni, baráti kölcsönökből.

3. Forinthitelből:

 • Elemzők szerint az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlanfedezetű hitel felvételével és – az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében – forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. Ha ezt tervezi, vizsgálja meg alaposan a kínálatot, a saját bankja által kínált forinthitelt hasonlítsa össze más ajánlatokkal is, mert nagy az esélye, hogy talál kedvezőbbet is.
 • Kezdje el időben az ügyintézést, mert egy hiteligénylés átfutási ideje normál esetben is 4-6 hét, ez azonban a hirtelen megnövekedő igények miatt jelentősen megnőhet, így könnyen kifuthat a 60 napból, ha késlekedik.
 • A bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukcióknak alternatívái rugalmas lehetnek a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitelek. A fedezet révén ugyanis akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben is hozzá lehet jutni, mint a hagyományos személyi kölcsönökhöz. Ráadásul, mivel szabad felhasználású hitelről van szó, elhasználható a svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként. Hátránya, hogy tehermentes gépjármű szükséges hozzá.

4. Az ingatlan eladásából:

 • Ha nincs elég megtakarítása, vagy nem hitelképes, megpróbálhatja eladni az ingatlanját. Ebben az esetben még jobban szorít az idő, mint a forinthitel felvétele esetén, hiszen idő kell az ingatlan eladására, a lakhatás megoldására, és a ha a vevőnek is hitelre van szüksége a kifizetéshez, akkor annak az ügyintézési idejével is számolni kell. Éppen ezért, ne jelentse be a végtörlesztést, amíg nincs konkrét (és biztos) vevő az ingatlanra.
 • Ingatlanpiaci elemzők szerint a következő öt hónapban átlagosan 5-10 százalékos áresésre lehet számítani, mivel a végtörlesztésből adódó mintegy 25 százalékos árfolyamnyereség nagyobb mozgásteret biztosít az eladóknak az ár kialakítására, miközben a határidők szorítják őket.

Forrás: Hozam.info

A várható tömeges hiteligénylés miatt a rendelkezésre álló időszak végén akár a HITEL NINCS tábla is kikerülhet több bank bejáratához is!

Ha tervezi devizahitele végtörlesztését, és a forinthitelt venné igénybe erre a célra, ne késlekedjen, kezdje el az ügyintézést most! Ehhez partnerünk, a Hozam.info felajánl a Babafalva portál olvasóinak egy személyre szabott, ingyenes és kötelezettségmentes konzultációt, ahol megvizsgálják meglévő hitelét, és megbeszélik a forinthitel-lehetőségeket! Jelentkezzen ide kattintva, az oldal alján>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKövérebb az újszülött, ha túlsúlyos az anya
Következő cikkAlternatív Nobel-díjat kapott Ina May Gaskin bába

6 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Tisztel Szakértő!

  Az előtörlesztési szándékot hogyan kell írásban jelezni?
  Létezik a bank által kiadott nyomtatvány? Én az OTP bank oldalán keresgéltem a témában sikertelenül. (ami nem jelenti azt, hogy ott nincs tájékoztatás, csak én nem találtam meg)
  Levelet kell írni? Hivatalos levelek írásában járatlanoknak tudna segítséget adni, mi legyen az előtörlesztési szándék szövege, és milyen adatokat kell tartalmaznia?
  Köszönöm a válaszukat!
  Üdvözlettel:
  nyf

  • Kedves Nf!

   A törvény nem rendelkezik arról, hogy milyen formában vagy formanyomtatványon kell bejelenteni a végtörlesztési szándékot, csak azt köti ki, hogy írásban kell megtenni.

   A levélben mindenképpen szerepeljen a hitelszerződés száma, és az egyéb adatok, amelyek alapján be lehet azonosítani (futamidő, felvett összeg, adós, adóstárs adatai, ingatlan adatai). Inkább több adat legyen benne, mint túl kevés.:)

   üdvözlettel,
   Kocsisné Péterfy Hajnal
   főszerkesztő

 2. Tisztelt Szakértő!

  Honnan tudhatom meg, hogy mekkora összeget kell visszafizetnem? Ezt hogyan kell kiszámolni?

  Válaszát előre megköszönve,
  tisztelettel:

  Radostyán

 3. Kedves Tiborka,

  Ez a kérdés túl összetett ahhoz, hogy egyetlen hozzászólás keretében biztonsággal megválaszolható legyen, bármelyik fél: az eladó, a vevő a jogász érdekében.

  Álláspontom szerint ekkora tranzakciónál vétek “sajnálni a pénzt” ügyvédre vagy közjegyzőre, kérem, keressen fel egy kollegát a lakóhelyén a tényállás pontos tisztázása végett.

  dr. Füredi Gabriella

 4. Tisztelt Szakértő !
  Rendelkezésemre áll az az összeg, amely barátaim bankihetelének végtörlesztésére lenne elegendő. Mivel belátható időn belül barátaim nem jutnak a kölcsön visszafizetéséhez szükséges összeghez, a köcsönből történő végtörlesztés után további ott lakhatásuk mellett vásárolnám meg lakásukat.
  A kölcsönös bizalom mellet is ez látszik megfelelő biztosítéknak, az egyébként peres eljárással is járható más megoldásokkal szemben. Azt szeretném tudni, mi az eljárás folyamata azzal együtt, hogy a tulajdon jogukat is visszaszerezhessék amint / egy év/ anygi helyzetük rendeződik.
  Válaszukat előre is köszönöm.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..