Alternatív Nobel-díjat kapott Ina May Gaskin bába

InaMayGaskin-199x300.jpg

Életművéért kapott Alternatív Nobel-díjat Ina May Gaskin, a világ talán legismertebb hivatásos bábája. Ina May Gaskin egész életében „az anya és a gyermek fizikai és mentális egészségét legjobban szolgáló, biztonságos, nőközpontú szülészeti módszerek bevezetésért, elterjesztéséért küzdött és azokat tanította” – olvashatjuk a díj indoklásában.

Jakob von Uexell svéd gyáros és zöld politikus 1980-ban alapította a Right Livelihood Award-ot (Helyes Életmód Díj, ismertebb nevén Alternativ Nobel-díj), melyet a világ legsúlyosabb problémái, köztük a környezeti válság ellen legsikeresebben küzdő személyek vagy szervezetek kaphatnak meg. A díjat a Nobel-díj kiosztása előtti napon adják át Stockholmban. Idén Huang Ming kínai mérnök, Jacqueline Moudeina csádi jogász, a  GRAIN gazdálkodással foglalkozó civil szervezet és Ina May Gaskin amerikai bába kapta.

Fotó: Jeanne Kahan

Ina May Gaskin bölcsész, hivatásos bába, az Észak-Amerikai Bábaszövetség alapító tagja és nyolc éven át első elnöke. Az ő nevéhez kötődik a vállak elakadásán segítő ún. „Gaskin-manőver”, az első olyan szülészeti eljárás, amelyet bábáról neveztek el. Otthona és munkahelye a modern bábaság bölcsőjének számító, legendás Farm.

A Tennessee állambeli Summertown nevű kisváros mellett található település története a hetvenes évek elején, a hippi korszakban kezdődött, amikor mintegy háromszáz fiatal iskolabuszokból átalakított lakókocsikkal útnak indult San Francisco-ból, hogy a karizmatikus beszédeiről híres, erőszakmentességet és toleranciát hirdető (ma már Nobel békedíjas) Stephen Gaskint elkísérje előadóturnéján. A Karaván útja hét hónapig tartott. A Nagy Utazást követően megvásárolták az eredetileg marhafarmnak használt 1750 holdas területet s – nagyrészt pénzforgalom nélküli és önellátó – farmgazdálkodásba kezdtek.

Ezt a kis földdarabot világszerte ismert fogalommá – amelyet mindenütt csak A Farm néven emlegetnek – Bábaközpontja és Ina May Gaskin 1975-ben megjelent, azóta négy kiadást megért Spirituális bábaság (Spiritual Midwifery) című könyve tette. A Farmon a szülések 98,6%-a hüvelyi úton, beavatkozás nélkül történik. Második könyvét 2003-ban adta ki Útmutató szüléshez címmel. Példaképének Semmelweis Ignácot tartja, akinek múzeumát 2004-ben látogatta meg Budapesten. Magyar nyelven megjelent kötetei: Útmutató a szoptatáshoz, Útmutató szüléshez, Spirituális bábaság.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMár igényelhető a végtörlesztés – de miből?
Következő cikkA mese a legjobb gyerekszoba

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..