Robert Edwards professzor, a lombikbébi módszer atyja

edwards-80x80.jpg

Az IVF úttörője, Bob Edwards nyerte el idén az orvosi Nobel-díjat, több mint három évtizeddel az első lombikbébi megszületése után. Az éves díjkiosztás első bejelentésének keretében a Nobel-bizottság a modern orvostudomány mérföldkövének nevezte a 85 esztendős brit tudós munkásságát.

Edwards díjazásához az első lombikbébi is gratulált. „Fantasztikus hír. Anya és én nagyon örülünk, hogy az IVF egyik úttörője megkapta a megérdemelt elismerést” – nyilatkozta Louise Brown. „Nagyra értékeljük Bobot, és boldogok vagyunk, hogy ezúton személyesen is gratulálhatunk neki és egész családjának.”

Louise Brown szülei, Lesley és John, kilenc évig próbáltak gyermeket nemzeni sikertelenül, mert Lesley petevezetéke el volt záródva. Edwards az in vitro megtermékenyítés (IVF) terén végzett munkájának köszönhetően azonban 1978. július 25-én 2,61 kg súllyal megszületett Louise.

Az IVF eljárás során a nőből kinyert petesejtet lombikban megtermékenyítik egy férfi spermiumával. A petesejt osztódni kezd, eljut a korai embrionális szakaszba, majd visszaültetik a nő méhébe, ahol ha minden jól megy, csecsemővé fejlődik.

Edwards 1955-ben doktorált az Edinburgh Egyetemen, majd az IVF eljárás kifejlesztésén kezdett dolgozni. Először csírasejteket vizsgált kísérleti állatokban. Brown születése óta közel négymillió ember született IVF eljárással.

„Eredményei lehetővé tették a terméketlenség kezelését, azt az egészségügyi rendellenességet, amely világszerte a házaspárok több mint 10 százalékát érinti” – nyilatkozta a Nobel Bizottság a svéd Karolinska Intézetben. Edwards túlságosan gyenge ahhoz, hogy interjút adjon, de felesége, Ruth azt mondta, hogy a család nagyon örül a megtiszteltetésnek.

Martin Johnson, a reproduktív tudományok professzora a Cambridge Egyetemen, ahol Edwards úttörő kutatásait végezte, szintén dicsérte a Nobel-díjas kitartását az ellentmondásos területen. „Bob munkája mindig is ellentmondásosnak számított, de ő sosem hátrált meg az ellentmondások elől” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy ez a Nobel-díj már régóta esedékes volt.

Az Edwards közreműködésével alapított Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) szerint a kutató munkája megváltoztatta a tudományterületet. „Büszke nap ez az ESHRE történetében, és jogos elismerés Bob számára, akinek úttörő munkássága oly sok családnak hozott boldogságot” – jelentette be a szervezet.

Edwards régebben személyesen is beszélt arról, milyen nagy ellenállásba ütközött a munkája. „Bolondnak tartottak” – nyilatkozta a svéd TT hírügynökségnek öt évvel ezelőtt. „Senki sem akarta vállalni az etikai kockázatot. Azt állították, hogy a gyerek nem lesz egészséges, és azon tanakodtak, akkor vajon mit fogok tenni. Én azonban sosem aggódtam, a kutatásaim bebizonyították, hogy az IVF ugyanúgy működik, mint a természetes megtermékenyülés.”

Edwards szoros együttműködésben dolgozott Patrick Steptoe brit nőgyógyásszal, aki 1988-ban elhunyt. Együtt alapították meg cambridge-i Bourn Hall klinikát, a világ első IVF központját. Miután 2001-ben elnyerte a rangos Albert Lasker-díjat, Edwards azt nyilatkozta az amerikai CBS csatornának, „Steptoe sosem hitte, hogy az embriók rendellenesnek születnek, pedig több híres ember, köztük Nobel-díjasok is arra figyelmeztettek, hogy csecsemőgyilkosságot kell majd elkövetnek a gyermekeken.”

Napjainkban az IVF eljárással megtermékenyített petesejtek 20-30 százaléka gyermekszületéshez vezet.

„A hosszú távú lekövetéses vizsgálatok azt mutatják, hogy az IVF gyermekek ugyanolyan egészségesek, mint a többiek” – jelentette be a Nobel Bizottság. Azt is hozzátették, hogy Louise Brown és számos más IVF gyermek maga is szült gyermeket természetes úton. „Talán ez a legjobb bizonyíték az IVF-kezelés biztonságosságára és sikerességére.”

Edwards a Nobel-díjjal 1,09 millió euró pénzjutalmat is kap.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkDisney a gyermekkori elhízás ellen
Következő cikkÉlőlánc a szabad szülésért október 12.-én

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..