Itt a devizahiteleseket segítő csomag

devizahiteleseket segítő csomag

Megegyezett a Kormány és a Magyar Bankszövetség a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről szóló csomagról. Az Otthonvédelmi Akcióterv részleteit Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály bankszövetségi elnök ismertette közös sajtótájékoztatójukon.

fotó: Hornyák Dániel / kormany.hu

A hitelből lakást vásárló magyar emberek az elmúlt nyolc év legnagyobb veszteseié váltak, de a Kormány meghallotta segélykiáltásukat, ezért indított el egy hosszú egyeztetési folyamatot a bankokkal – mondta Orbán Viktor. A devizahitelekben rejlő árfolyamkockázatokra, a várható gazdasági visszaesésre ugyanis senki nem hívta fel az emberek figyelmét, köztük az sem, akinek ez feladata lett volna – húzta alá a miniszterelnök.

Az öt pontból álló Otthonteremtési Akcióterv több területen is segít a bajba jutott lakáshiteleseknek:

Első lépésként árfolyamgátat vezetünk be – jelentette be Orbán Viktor. A hitelfelvevő önkéntes alapon dönthet úgy, hogy előre rögzített devizaárfolyam mellett fizeti a törlesztőrészleteket, így kiszámíthatóvá válnak terhei. Az árfolyamkülönbséget a bank forinthitelként tartja nyilván, amit 2015-től kell majd törleszteni, de akkor sem nőhet drasztikusan a kölcsönfelvevő havi kötelezettsége. A svájci frankot 180 forintos, míg az eurót 250 forintos árfolyamon rögzítjük – ismertette a miniszterelnök.

A Kormány megoldást keresett a lakásárverezések kérdésére is. Egyrészről biztosítani kellett a bajba jutottak védelmét, másrészt figyelembe kellett venni a hitelpiaci érdekeket is. Az eddig érvényben lévő kilakoltatási moratórium tovább már nem tartható fenn – jelentette ki Orbán Viktor. A bankokkal történt megegyezés szerint fokozatosan, egy időben és földrajzilag is előre rögzített kvótarendszer alapján lesz lehetőség lakások árverezésére. Legelőször a nagy alapterületű és nagy értékű lakások esetén nyílik meg ez a lehetőség – fűzte hozzá. A rendszernek köszönhetően egyszerre élénkülhet a hitelpiac és kaphatnak védelmet azok, akik elveszítik a lakásukat.

Számukra segítséget nyújthat harmadik döntésünk – folytatta Orbán Viktor -, hogy létrehozzuk a Nemzeti Eszközkezelőt. Az Eszközkezelő elindít egy zöldmezős lakásépítési programot, bérlőként ezekben a házakban kaphatnak lehetőséget az újrakezdésre azok, akik elveszítették saját otthonukat. Az állami tulajdonú társaság második feladata az lesz, hogy megvásárolja a bajba jutottak lakását, így a hitelfelvevő tovább élhet bérlőként a saját lakásában. Az így vásárolt ingatlan a nemzeti lakásvagyon része lesz, az Eszközkezelő pedig szorosan együtt fog működni az önkormányzatokkal – ismertette Orbán Viktor.

fotó: Hornyák Dániel / kormany.hu

Újra lehetőség lesz deviza alapú lakáshitelezésre, a korábbi felelőtlen gyakorlattal szemben viszont csak korlátozott körben. A hitelfelvevőnek ugyanolyan devizanemben kell a jövedelmét kapnia, mint amiben eladósodik, és ennek a jövedelemnek el kell érnie a minimálbér tizenötszörösét – folytatta Orbán Viktor.

Otthonvédelmi kamattámogatást vehet igénybe az, aki vállalja hogy eladja ingatlanát, és kisebb lakásba költözik, így megoldva törlesztési gondját. A támogatás legfeljebb öt évig jár és elérheti az évi 3,5 százalékot is – jelentette be a miniszterelnök. Mindig nehéz döntés elhagyni azt a lakást, házat, amit a tulajdonos saját maga választott ki, esetleg épített. A kamattámogatás ezt a döntést könnyíti meg – tájékoztatott Orbán Viktor.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke üdvözölte a megállapodást és megköszönte a miniszterelnöknek, hogy vállalta a politikai felelősséget. A bejelentett intézkedések több százezer ember számára jelenthetnek lehetőséget, hogy megoldják törlesztési gondjukat – mondta a bankár.

Matolcsy György elmondta, hogy 1,25 millió embernek van devizahitele, ebből körülbelül 100 ezer maradt el a törlesztéssel. Hosszú, nehéz, de végül sikeres tárgyaláson vagyunk túl, aminek az volt a célja, hogy megoldjuk ezt a súlyos, örökölt problémát – fűzte hozzá a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy tovább folytatják az egyeztetéseket a pénzintézetekkel, többek közt a bankadó jövőjéről és a hitelezés fellendítéséről is.

Szólj hozzá Te is!

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. A korábbi idézet Hunyor Erna (Magyar Hirlap)és dr. Czirmes György között készült riportból bemásolva.
  A “Kiút többszemközt” időpontja 2011.5.26. (én egy ismétlést láttam szombat este), vendégei Hunyor Erna, dr. Czirmes György és Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők elnöke.
  Vagy Vámos Györgyhöz, vagy vendégeihez forduljanak az érdekeltek, mert nem derült ki, hogy konkrétan melyik uniós irányelvről van szó, amelyre a birósági beadványban hivatkozhatnak a végrehajtással fenyegetettek.
  Hajrá devizahitelesek!

 2. H. E.: Ebből az következne precedensjog esetén, hogy az összes – a 2008 őszén kirobbant válság miatti – törlesztőrészlet–emelés jogtalan.
  Cz. Gy.: Jól érti. Ám időközben találtunk két olyan uniós irányelvet is, amelynek alapján bármilyen, jelzáloghitellel garantált kölcsön, illetve a lakáscélú vásárlásra, építésre adott hitel egyoldalúan nem módosítható.

  H. E.: Ez csak uniós ajánlás vagy kötelezően alkalmazandó előírás?
  Cz. Gy.: Ezek jelenleg is élő irányelvek. A csatlakozási szerződés vonatkozó szakasza szerint pedig az irányelvek is jogszabályi hatállyal bírnak a tagállamokra, tehát kötelezőek. S miután Magyarország 2004. május elseje óta tagja az uniónak, az a banki ügyfél, aki ezt az időpontot követően vett fel olyan hitelt, amelyhez garanciának ingatlant kért a pénzintézet, arra a szerződésre ez az előírás vonatkozik.

 3. A múlt héten Vámos György “Kiút” c. műsorában elég meghökkentő infokat hallottam. Az ott szereplő ügyvédek elmondták, hogy az EU törvények szerint ha valaki lakásvásárlásra vett fel hitelt, akkor a hitelszerződését egyoldalúan nem módosithatják a bankok. Ergo: hiába kúszik fel a svájci frank 220 Ft-ra, ha az illető 130-on vette fel, akkor a banknak kell lenyelnie a veszteséget, nem emelheti fel a törlesztési dijat. Egyszerűen nem értem – vagy nagyon is értem -, hogy a kormány miért nem ebbe az uniós jogszabályba kapaszkodott.
  mi mindnyájan fizetjük az adóforintjaikból azt, hogy a banknak ne kelljen veszteséget elkönyvelnie.)
  Azt tanácsolták, hogy mindenki, akit végrahajtásról értesitenek, azonnal adjon be egy fellebbezést az illetékes biróságra, és hivatkozzon erre az eu-s jogszabályra, hogy a törlesztőrészleteket eleve nem lehetett volna egyoldalúan felemelni. Ekkor legalább a végrehajtást elodázhatják.

 4. A múlt héten Vámos György “Kiút” c. műsorában elég meghökkentő infokat hallottam. Az ott szereplő ügyvédek elmondták, hogy az EU törvények szerint ha valaki lakásvásárlásra vett fel hitelt, akkor a hitelszerződését egyoldalúan nem módosithatják a bankok. Ergo: hiába kúszik fel a svájci frank 220 Ft-ra, ha az illető 130-on vette fel, akkor a banknak kell lenyelnie a veszteséget, nem emelheti fel a törlesztési dijat. Egyszerűen nem értem – vagy nagyon is értem -, hogy a kormány miért nem ebbe az uniós jogszabályba kapaszkodott.
  Azt is elmondták, hogy ugyanezen eu-s jogszabály szerint ha valaki mégis magasabb törlesztőrészleteket fizet a banknak, akkor később az eredetihez képest fizetett többletet a magyar államtól visszaperelheti. (Ha nyer, akkor mi mindnyájan fizetjük az adóforintjaikból azt, hogy a banknak ne kelljen veszteséget elkönyvelnie.)
  Azt tanácsolták, hogy mindenki, akit végrahajtásról értesitenek, azonnal adjon be egy fellebbezést az illetékes biróságra, és hivatkozzon erre az eu-s jogszabályra, hogy a törlesztőrészleteket eleve nem lehetett volna egyoldalúan felemelni. Ekkor legalább a végrehajtást elodázhatják.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..