Meddig szabad dolgozni várandósan?

terhesen dolgozni

Minden kismama számára hatalmas dilemma, hogy meddig dolgozzon. Sokan legszívesebben már a terhesség kezdetétől elhagynák a munkahelyüket, erre azonban a legtöbb esetben nem igen van lehetőségük. De mégis, meddig érdemes húzni a dolgot? A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Maradni kell, de meddig?

A kismama a munkával kapcsolatban azt a szempontot tartja szem előtt, ami a leginkább érinti, vagyis a fizetését. Ha ugyanis gyorsan betegszabadságra megy a baba miatt, akkor a fizetésének csak egy részéhez jut hozzá, ami hatalmas érvágást is jelenthet abban az időszakban, amikor mindenki tartalékol a gyed-gyes idejére.

A probléma azonban azzal van, hogy a munkahely legtöbbünk életében igen stresszes közeg. Sokszor nem tulajdonítunk kellő jelentőséget a stressznek, pedig kellene. Ha ugyanis a feszültség szintje folyamatosan magas körülöttünk, akkor az energiafelhasználásunk is nagyobb. Több tápanyagot használunk fel, és sajnos a stressz hatással van az immunrendszerünkre is.

A várandós kismamák szempontjából ez pedig duplán rossz. Egyrészt a többlet tápanyagfelhasználás problémás, hiszen ebben az időszakban alapból megnő a tápanyagszükséglet, amit sajnos nem egyszerű kizárólag az étkezéssel fedezni. Ehhez jön még a stressz jelentette terhelés, így pedig a komplikációk kialakulásának esélye jelentősen megnő.

Másrészt problémás a stressznek az immunrendszerre gyakorolt hatása. A várandósság során a test egyébként is visszafogja az immunrendszer működését, amit a stressz csak tovább ront. Így a munkahelyi mellékhelyiségekből, vagy akár sajnos otthon is könnyebben kaphat el a kismama olyan fertőzést, mely a hüvelyből felszállva komoly veszélyt jelenthet a babára, akár vetélést, vagy koraszülést is előidézhet.

Babavárás stresszmentesen?

De dolgozni kell…

Ahogyan azt írtunk, sajnos sok kismamának egyszerűen nincs lehetősége otthon, nyugalomban eltölteni a várandóssága 9 hónapját. A stressz romboló hatásának leküzdése és a tápanyagok lehető legjobb pótlása ezért kulcskérdés.
Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és mozgás az alapja a nyugodt babavárásnak, ám ez sokszor nem elég. A mai élelmiszerek ugyanis nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint 50 évvel ezelőtt, így a többlet igényt fedezni lényegesen nehezebb. Ez az oka annak, hogy ma már a legtöbb szakember javasol valamilyen várandósvitamint a kismamáknak.

Várandósvitamin – értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

Ahhoz azonban hogy értelme is legyen ilyen készítményt szedni, nem árt alaposan válogatni. Minden vitaminkészítmény segít valamennyit, de a mérték nagyon eltérő. A szerves kötésű összetevőkkel rendelkező készítmények akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis lényegesen jobb a teljesítményük. emellett az is lényeges, hogy az adott vitamin figyelembe veszi-e azt a tényt, hogy az eltérő trimesztereknek eltérőek az igényeik is, vagyis a megfelelő tagoltság szintén kifejezetten fontos. A babára való felkészülés, valamint az első trimeszter vitamin, ásványi anyag és nyomelem igénye nem ugyanaz, mint a második, vagy éppen a harmadik trimeszteré, illetve a harmadikkal együtt a szoptatás időszakáé!

A megfelelő tápanyag ellátottság a test optimális működésének alapfeltétele. Ez természetesen érinti az immunrendszert is, vagyis ha a tápanyagok megfelelő mértékben jutnak be a szervezetbe, akkor a felszálló fertőzések kockázata is minimalizálható, ami hatalmas előny!

forrás: ratkotunde.hu
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..