Várandósvitamin – értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

kismamavitamin

Sokszor futhatunk bele azokba a fejtegetésekbe, amik a vitaminkészítmények haszontalanságáról értekeznek. Valóban csak kipisiljük a pluszban bevitt anyagokat? Van egyáltalán értelme a várandós vitaminok szedésének? A jó hír, hogy értelme van, de az nem mindegy, hogy milyen összetétellel, vagy milyen kémiai kötésekkel rendelkező terméket választunk! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok

A terhesség egy természetes folyamat, amit a természet minden nő számára elrendezett. Ez az oka, hogy sokan úgy érzik, nem kell bolygatni ezt a folyamatot. A vitaminok és más, a kismamáknak készült termékek éppen ezért értelmetlenek, hiszen a természet mindenről gondoskodott. Azt kell mondjuk, igazuk van.
Igen, a természet gondoskodott mindenről. Amikor a terhesség megkezdődik, a kismama étvágya nő, megkíván dolgokat, ezzel üzen a szervezete, mire van szüksége. És itt van a hatalmas buktató. Hiába üzen a szervezet, a bevitt tápanyagok beltartalma meg sem közelíti azt, amit a természet eredetileg hozzájuk rendelt. Ennek oka a környezeti ártalmak, a nemesítés, a talaj tápanyag-tartalmának csökkenés, a szervezetbe bevitt tartósítószerek, más anyagok, szóval nagyon sok dolog. Ez azonban sajnos azt eredményezi, hogy kizárólag az étkezéssel és a mozgással sokszor nem tudjuk kielégíteni a szervezet igényeit, főleg egy olyan megterhelő időszakban, mint a várandósság.

Szomorú tény, hogy világszerte rengeteg a vetélés és a koraszülés, mely események egy jelentős részéért a nem megfelelő tápanyag-ellátottság is felelőssé tehető. Ez pedig erős ösztönző tényezője annak, hogy a szakemberek többsége a várandós vitaminok mellett foglaljon állást.

Ásványi anyagokkal és vitaminokkal a vetélés ellen

Tehát jó, ha szedem. De melyiket?

A tápanyagok bevitele természetes forrásból két szempontból is nagyon előnyös. Egyrészt például egy almában nem csak a C-vitamin van jelen, hanem annak felszívódását, hasznosulását elősegítő anyagok is. Ráadásul szerves kötéssel találkozhatunk mind a vitaminok, mind más tápanyagok esetében is.
Az emberi test alapvetően úgy van kitalálva, hogy a természetből szerezze be a működéséhez szükséges anyagokat. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagok felszívódásához sok esetben más vegyületekre is szükség van. Emellett fontos a szerves kötés is, hiszen – ahogyan azt dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak kifejtette – ebben az esetben akár 80%-kal jobb felszívódási aránnyal is számolhatunk.

Segíthetnek a várandós vitaminok a terhesség létrejöttében?

Lényegében tehát arról van szó, hogy a természet „leutánzása” önmagában nem elég. Ha vitaminkészítményt választunk, akkor annak mindenképpen érdemes komplexnek lennie, hiszen így a felszívódást segítő anyagok is együtt lehetnek. Emellett fontos a szerves kötés jelenléte, ami praktikusan a glükönátok, citrátok felhasználást jelenti. Ezekkel a készítményekkel elérhető a tápanyagraktárak feltöltése, ami nagyban hozzájárul a szervezet tökéletes működéséhez, így pedig a várandósság létrejöttéhez, és terhesség zavartalan lefolyásához is.

Forrás: ratkotunde.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRémisztő lámpások dunsztosüvegből és gézből
Következő cikkBaciirtók bevetésen!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..