Megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kezdeményezésére megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció. A szakmai fórum célja a párbeszéd és az aktív együttműködés előmozdítása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakértők között, valamint a gyermekjogokkal kapcsolatos egységes fogalomrendszer kidolgozása, továbbá az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által, Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtásának és az ENSZ emberi jogi bizottságai számára küldendő következő jelentések előkészületeinek elősegítése.

Az idén 40 éves UNICEF Magyarország kezdeményezésére és közreműködésével megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció. A koalícióhoz olyan a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezet és szakember csatlakozott, akik az ENSZ Gyermekjogi egyezményének rendelkezéseivel teljes összhangban végzik tevékenységüket, és aktív szerepet vállaltak a szakmai együttműködésbe.

gyjkA Gyermekjogi Civil Koalíció céljai között szerepel egy közös szakmai fórum létrehozása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó szakemberek részvételével, a párbeszéd megteremtésén túl azért, hogy egy összehangoltabb civil álláspontot képviselve segítsen az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának és az ENSZ emberi jogi bizottságainak küldendő jelentések előkészületeiben, valamint, hogy hatékonyabbá tegye a hazai és nemzetközi gyermekjogi érdekérvényesítést. A koalíció a tervek szerint 2015-ben negyedévente tartana szakmai találkozót, és egy új platform létrehozásával aktívan egyeztethetne a szakmai kérdésekben.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: A Gyermekjogi Civil Koalíció kiemelt feladata az aktív és fenntartható szakmai párbeszéd megteremtése, az ENSZ Gyermekjogi Bizottság által javasolt záróészrevételek megtárgyalása, az abban foglaltak megvalósításához szükséges lépések kidolgozása és esetleges javaslattétel a jogalkotó számára.”

A Gyermekjogi Civil Koalíció megalakulásának ülésén a civil szervezetek és szakértők mellett megfigyelőként részt vett Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettese, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának gyermekjogi munkatársai, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is.

További részletek az UNICEF Magyar Bizottságának honlapján.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..