Mégis jár a GYES a rehabilitációs ellátás mellett is

play_time.jpg

A jövőben újra jár a gyes nem csak a rokkantsági ellátásban, hanem a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamáknak is a múlt héten elfogadott, szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvénycsomag rendelkezései szerint.

A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyes-t a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is kaphatnak. A rehabilitációs ellátásban részesülőket viszont kizárták a gyermekgondozási támogatásból, mivel mindkettő rendszeres pénzbeli ellátásnak minősül, amiből viszont csak egyet lehet igénybe venni. A Magyar Államkincstár adatai 1500 gyes-ben részesülő kismamát érintett ez a módosítás.

A most elfogadott szociális törvényhez a parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága adott be módosító javaslatot, amelynek értelmében a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamák is részesülhetnek gyermekgondozási segélyben (gyes).

A bizottsági módosító javaslat indoklása szerint így “a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak a gyermekgondozási segély mellett történő folyósítására vonatkozó szabályok egységessé válnak, hiszen a rokkantsági ellátáson túl a rehabilitációs ellátás mellett is folyósíthatóvá válik a gyermekgondozási segély”.

A kormány tavaly decemberben döntött úgy, hogy januártól eltörli a rokkantnyugdíjat. Az eddig ebben részesülőket felülvizsgálták, és három csoportra osztották aszerint, hogy mennyire integrálhatóak vissza a munka világába. Azok, akiknek az egészségi állapotuk 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű, és a kormány szerint tanfolyamokkal, foglalkozásokkal újra képesek dolgozni, azok havonta néhány tízezer forintos rehabilitációs ellátásban részesülnek.

fotó: sxc.hu

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPetefészek-transzplantációval kitolható a termékeny időszak
Következő cikkKalandpark épeknek és sérülteknek

1 KÉRDÉS

  1. Sziasztok!Ha Én rehabilitációs ellátásban részsülök,akkor kapok gyes-t?Vagy csak az egyiket vehetem igénybe?180 napom megvan,bár 2013 márciusától nem dolgozom.Hol tudok erről informálódni???

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..