Megújulnak Szentendre óvodái

Szentendre Város Önkormányzata négy óvodájának fejlesztésére 238 millió forintot nyert. Az intézmények életében nagy változások várhatók: a gyermekek hatékonyabb egészségnevelését szorgalmazó beruházások is megkezdődnek a  költség-racionalizálási változtatások mellett.

„Szeretnénk, ha minden tagóvodánk korszerű lenne. Minden olyan lehetőséget megragadunk, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Szentendrén egészséges, boldog nemzedéket nevelhessünk.” – nyilatkozta Dr. Dietz Ferenc, Szentendre Város polgármestere.

Szentendre négy legnagyobb óvodáját – a Szivárvány, a Püspökmajor lakótelepi, Hold utcai és Vasvári tagóvodák – korszerűtlen műszaki körülmények és fejlesztésre szoruló eszközpark jellemezte eddig, valamint a gyermekek mozgási-sportolási feltételei sem voltak megfelelőek. A Szivárvány óvodában például a gyerekek a szomszédos iskolába járnak át tornázni, míg a Hold utcai oviban minden foglalkozás alkalmával a bútorokat a folyosóra kell kivinni csoportszobákban. Azonban nem csak a mozgáslehetőségekkel vannak gondok: az épületek amortizáltak, a fűtés és világítás rendszerük elavult, valamint a szigetelés is rossz, melynek következtében az intézmények magas energiaigénye teljesen feleslegesen emészt fel jelentős forrásokat.

Az Önkormányzat 238 millió forint pályázati támogatást nyert ahhoz, hogy Szentendrei óvodái megújulhassanak. A pályázat 90%-os támogatottságot élvez, míg a fennmaradó 24 millió forintot az Önkormányzat biztosítja. „Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja kimondja, hogy a mozgás nem csak a test, de a szellem fejlődésében is rendkívül meghatározó szerepet tölt be, kiváltképp a 3-6 év közötti gyerekek esetében. Ha tehát egészséges, boldog nemzedéket szeretnénk nevelni, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyerekek modern körülmények között tanulhassanak, mozoghassanak, fejlődhessenek.” – nyilatkozta Dr. Dietz Ferenc polgármester.

A beruházásnak köszönhetően nem csak a kistérségben élő egészséges, de a fizikai vagy szellemi nehézségekkel küzdő gyerekek is lehetőséget kapnak a mozgás örömére. A Püspökmajori óvoda részeként ugyanis egy olyan központot is létrehoznak, melyben a különleges igényeknek megfelelő oktatási módszert alkalmazzák. „A fejlesztendő gyermekek lehetnek mozgássérültek, de lehetnek az úgynevezett beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek. Ezek eredete többnyire az idegrendszeri éretlenség. A legjobb terápia a játékos, örömteli mozgás, melyhez speciális eszközeink is rendelkezésre állnak majd.” – mondta el Szántosi Judit, a Szentendre Város Óvodai Intézményeinek vezetője.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHarmóniában a családdal és zöldet az egészségért
Következő cikkBezárták a kalocsai kórház gyermekosztályát

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Nagyon jó hír,de szeretnénk ha a gyerekek ismét néptáncot tanulhatnának.Már két éve megszűnt a helytelen központi intézkedés következtében.A gyerekek igényelnék a hozzáértő pedagógusok irányításával,úgy mint régen. A szülők pedig nagyon örülnének a hagyomány ápolásához.

    Üdvözlettel
    Török István

  2. Ez tök jó hír, hogy modernebbek és szebbek lesznek a szentendrei ovik! De a férőhelyek bővítésére is nagy szükség lenne, még mindig nagyon sok olyan 3 éves van, akinek nem jut hely! Emiatt a szülei nem tudnak dolgozni vagy ha szerencsésebbek, és korábban bevették a gyerekét bölcsibe, akkor marad a bölcsiben. Bölcsi viszont csak egy van összesen Szentendrén és ott meg még kevesebb a férőhely, mint az ovikban! Összességében tehát nagyon sok 3-4 éves marad a bölcsikben, akiknek már a fejlettségük miatt sokkal inkább oviba lenne a helyük és nagyon sok szülő van, aki nem tud visszatérni a munkába, mert nem megoldott a gyermek elhelyezése. Erre is időben kellett volna gondolni, amikor olyan sok kisbaba született.

  3. Szerintem ez nagyon szuper!Az én fiam a Szivárvány óvodába járt.Nagyon szuper óvoda szuper óvónénikkel és dadusokkal!Valóban ráfér egy kis átalakítás!Sok sikert kívánok!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..