Harmóniában a családdal és zöldet az egészségért

harmonikus család

Amikor az 1. életterületre (Karrier) már tudatosan tudunk ránézni, és kitűztük a céljainkat, valamint a 2. életterületen (Szerelem, házasság) “ketten lettünk”, ill. megteremtettük annak feltételeit az életterünkben, – nos, akkor következhet a 3. életterület vizsgálata, amely a CSALÁD-EGÉSZSÉG fogalmakhoz kötődik.

De miért is…? Miért éppen “család”, és hogy is jön ez össze az “egészséggel”…?

Az előbbi kérdésre egyszerű a válasz: itt lesz az 1. számú “én”-ből és a 2. számú “te”-ből “mi”, akár sokasodva, családot teremtve. Amikor hárman vagyunk már.

A régi keleti hagyományok szerint a család “szent” volt: az a mikrovilág, amelynek felépítése és hierarchiája egyfajta biztonságot adott a benne élőknek. (Mai szemmel persze annak minden előnye mellett a kötöttségek hátrányaival is, de ez mindig kultúrafüggő, eszerint érdemes szemlélnünk és megértenünk.) A család egysége és harmóniája, az idősek tisztelete, az összetart(oz)ás és az, hogy mindenkinek megvolt a maga szerepe és feladata ebben a családi közösségben – mindezek egy olyan keretet szolgáltattak az egyénnek, amely a lelki egészséget és a fejlődés lehetőségét megalapozta. Az ő felfogásuk szerint nem volt “egész-ség” a család nélkül. Olyannyira, hogy egyazon életterülethez tartozik számukra ez a két fogalom.

Érdemes elgondolkodnunk a saját életünk kapcsán is ezeken egy kicsit… Vajon fel tud nőni gyermek egészséges lélekkel egy biztonságos családi hátország nélkül? Miből fakad vajon a legtöbb felnőttkori problémánk, hol gyökereznek ezek a megoldandó lelki gondok? Tudunk egészségek lenni testileg-lelkileg harmonikus családi kötődés(ek) nélkül?

Ha a bágua térképet használjuk, akkor a bejárati ajtótól balra középen találjuk ezt az életterültet. Iránytű iskolával a keleti irányban kell keresgélnünk. A harmadik életterület tehát, ahol a családi harmóniát és az egészégi állapotunkat erősíthetjük, a FA elemhez tartozik. Így a fő színei a kék és a zöld, és mivel a víz elem táplálja a fát, így az egészen sötétkék színeket is használhatjuk itt.

Ha erre az életterületre gondolok, azonnal egy nagy, erős, zöld lombú gyümölcsfára asszociálok… Mondjuk egy alma- vagy barackfára. Megjelenhet egy ilyen egy festményen vagy fotón ezen a részen, talán ez az egyik legjobb harmonizáló megoldás. A területet erősíthetjük még egészséges, kerek levelű, dús virágzatú valódi növényekkel és lakásunk ezen részén tárolhatjuk például a gyógynövényeinket is.

Használjunk virágmintás anyagokat, tapétát, függönyöket, terítőket, különösen kékes, zöldes árnyalatúakat! Mivel a család, egészség területére ez a két szín jellemző, minden ilyen színű tárgy harmonizálja ezt az életterületet. Néhány ötlet: virág kaspók, vázák, mécsesek, szőnyegek, képkeretek, kristályok, ásványok. Jade figurák és unikornis pár elhelyezése is pozitív hatással van ennek a területnek a harmóniájára – persze csak akkor, ha ezek beleillenek a lakásunk berendezésébe és szeretünk ilyesmit a közelünkben.

Ezen a területen kaphatnak helyet a családi fotók és barátainkkal közös képek, valamint a tőlük kapott ajándéktárgyak is. Minden olyan plakát, írás, kép pozitív hatással bír, amelyek a családunkhoz kötődő szeretettel, egészségünkkel kapcsolatos, így a házi áldás, imák, tantrák, ehhez hasonló versek. Ezeket érdemes bekereteztetve kitenni a falra. Különösen ehhez az életterülethez kapcsolódóan ajánlom a scrapbook hobbit!

Pozitív hatással van a csi áramlására, ha falainkat tájképekkel, virágos csendéletekkel, valamint olyan műalkotásokkal díszítjük, amelyeken mind az öt elem színe megtalálható, és az egészséget szimbolizálják számunkra. A fa jelleg miatt válasszunk otthonunk ezen részére elsősorban fából készült tárgyakat. A nádból, vesszőből, rattanból készült bútorok és berendezési tárgyak nagyon esztétikusak és kellemes hangulatot is árasztanak.
És a „jolly joker”: ő a Buddha alakú zöld gyertya, amelyet ezen az életterületen égetve, közben egy beteg családtagunkra gondolva, neki pozitív energiákat küldve segíthetünk a felépülésében.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkHatályban az új adótörvények: változik a családi pótlék és a táppénz rendszere
Következő cikkMegújulnak Szentendre óvodái