Hatályban az új adótörvények: változik a családi pótlék és a táppénz rendszere

Hatályban az új adótörvények: változik a családi pótlék és a táppénz rendszere

Hétfőn elfogadta az Országgyűlés az idei adótörvények módosítását. A családi pótlék szeptembertől adóterhet nem viselő járandósággá alakul, augusztustól csökken a táppénz mértéke és a passzív táppénz hossza. Júliustól emelkedik az áfakulcs, és január 1.-től visszamenőleg emelkedik az szja alsó határa. Részletek cikkünkben.

Családi pótlék

2009. szeptember 1.-től a családi pótlék adóterhet nem viselő járandósággá alakul oly módon, hogy a családi pótlékot a házastársak ill. élettársak között 50-50 százalékban kell megosztani, egyedülállók esetében pedig csak 50 százaléka számít bele a jövedelembe. A változás következtében a családi pótlék nem válik adókötelessé, azonban adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez. A ráeső adót ugyan nem kell megfizetni, de könnyen magasabb adósávba kerülhet ezáltal az adóköteles jövedelmünk, és több adót kell fizetnünk.

Mivel az év első felében szerzett jövedelmet is magasabb adósávba kényszerítheti a szeptembertől kapott családi pótlék, a határozat szakértők szerint alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság több döntésében is kifejtette, hogy jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget.

Nem érinti a változás a családi pótlékot akkor, ha

 • tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után folyósítják,
 • saját jogán jogosultként kapja,
 • gyám, nevelőszülő vagy hivatásos nevelőszülő kapja.

A családi pótlékra jogosult magánszemély adóbevallásában fel kell majd tüntetni a házastársa / élettársa adatait (név, adóazonosító jel), függetlenül attól, hogy ő maga, vagy a munkáltatója készíti el az adóbevallást. A munkáltatónak a havonta levonásra kerülő szja-előleg megállapításánál szeptembertől már figyelembe kell vennie a családi pótlékot is a fentiek szerint. Ehhez a munkavállaló ad nyilatkozatot a részére folyósított családi pótlék összegéről.

Az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára január 1-től visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik.

Táppénz

A passzív táppénz idejét 30 napban maximálja az új törvény a jelnelegi 45 nap helyett. (A passzív kifejezés azt jelenti, hogy ilyenkor nem áll a táppénz mögött biztosítási jogviszony, pl. megszűnt az illető munkahelye vagy felmondtak neki.)

A táppénz összege tíz százalékkal csökkent, azaz folyamatos, két éves biztosítási jogviszony után a jövedelem 60%-a lesz (az eddigi 70 helyett). Rövidebb biztosítási idő, ill. kórházi ellátás esetében pedig a jövedelem 50-a (a jelenlegi 60% helyett). A táppénz összege nem haladhatja meg a kezdőnapján érvényes minimálbér négyszeresét, passzív táppénz esetében a minimálbér másfélszeresét. Az idei minimálbérrel (71.500 Ft) számolva ez maximum 286 ezer Ft, passzív táppénz esetén maximum 107 250 Ft lehet.

Kiegészítés 2008.08.12.: Az új szabályokat kizárólag azoknál kell alkalmazni, akik 2009. július 31-ét követően válnak keresőképtelenné. A július 31.-én táppénzen vagy betegszabadságon levőkre még a régi szabályok vonatkoznak.

ÁFA, jövedéki adó

Július 1.-től 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs, és bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra. A távhőszolgáltatás áfakulcsa július 1-jétől 25 százalék lesz, augusztus 1-jétől pedig 18 százalék, ha az Európai Bizottság időközben nem támaszt kifogást. A könyveket, napilapokat valamint gyógyszereket terhelő 5 százalékos áfakulcs továbbra is hatályban marad.

A jövedéki adó átlagosan 5-6%-al nő.

Szólj hozzá Te is!

13 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. NEKEM OLYAN KÉRDÉSEM VOLNA,EGY GYERMEKEM VAN,IGAZ-E,HOGY 2011 JANUÁR 1-TŐL EMELKEDIK A CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE,ÉS HA IGEN AKKOR LEHET-E KB.ÖSSZEGET TUDNI?
  KÖSZÖNÖM

  • Kedves Éva!

   A tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos gyermek után járó dupla családi pótlékra nem vonatkozik a rendelkezés, nem kell adózni utána, és nem kell hozzászsámítani a jövedelemhez sem.

   üdv,
   Hajnal
   admin

 2. Passzív táppénz, ahogy a zárójeles megjegyzésben van, amikor megszűnik a munkaviszony, akkor a mviszony megszűnését követő három napon belül (régen ennyi volt, nem tudom most mennyi) táppénzre megy az illető akkor vonatkoznak rá ezek a dolgok. Amennyiben mviszonyod fennáll és a terhesség x időszakától táppénzre mész, az szülésig fenntartható. 😉
  Nem szakértőként írom ezt, csak magyarázatként és remélhetőleg jól! 😉

  • Úgy látom, már bőven kaptál választ, csak ezeket nem láttam, csak a linkeket 🙂 Elnézést kérek, az ismétlésért 🙂 🙂

 3. Szia!

  Ezek egy követ fújnak, ezért nem bírálják felül egymást. A lényeg az, hogy minden egyes forint, amit a kapzsi politikusaink hosszú-hosszú éveken át zsebre tettek, azt velünk fizettetik vissza. Nekünk kell visszatenni az államkasszába azt, amit el sem vettünk, és akkor még csodálkoznak Bajnaiék, hogy a magyar nép miért nem ért velük egyet. Hosszasan el tudnék vitatkozni vele bizonyos dolgokról. Szívem szerint a minisztereknek sem adnék több fizut, mint amennyit egy átlag ember keres ma Magyarországon. Kíváncsi lennék, hogy mit szólnának a kormány tagjai, ha havonta mondjuk csak nettó 80.000 Ft lenne az, amiből el kellene tartani a családjukat mindazon megszorítások mellett, amit most teherként a mi nyakunkba varrnak. Szóval, ha valaki mostanában Magyarországon gyermeket akar szülni, akkor az először szedje meg magát, mert másképp nem fog menni.

 4. Szia!

  Hát ezt én is így értelmezem! Menjenek a fenébe! Kérdezem én, hol van az állami számvevőszék, az ő feladata és jogköre lenne mindezeket felülbírálni.

 5. Szia!

  Mint ahogy a cikk is írja, passzív táppénzre az mehet akit mondjuk kirugtak az állásából. Ha még van állásod, de terhesen az utolsó időszakban otthon szeretnél lenni, akkor neked nem ez jár! “Sima” táppénzre tudsz menni, viszont két hetente meg kell jelenned a körzeti orvosodnál. Velem is ez történt, illetve a párom járt, hogy ne én legyek betegek között.

 6. Szia!
  A passzív táppénzt akkor(illetve az után) lehet “igényelni”, ha megszűnik a munkaviszonyod (felmondanak stb), tehát már nem áll mögötte munkaviszony.
  Ha várandósan mész el táppénzre, mivel jelenleg van munkaviszonyod, az normális táppénznek számít, tehát most még 70%, augusztustól a fizud 60%-át kapod, végig, amíg nem szülsz. utána tehességi gyermekágyi segély stb.

 7. Sziasztok!
  Mi az a passzív táppénz? Ez azt jelenti, hogy ha terhesen elmegyek tápénzre az utolsó 3 hónapra, akkor maximum 30 napig kapok táppénzt, és utána egy fillért se??

  • A passzív kifejezés azt jelenti, hogy ilyenkor nem áll a táppénz mögött biztosítási jogviszony (munkaviszony), pl. megszűnt az illető munkahelye vagy felmondtak neki. Kiegészítettem a cikkben is. Köszi a jelzést!

   üdv, Hajnal

 8. Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni,hogy ha jelenleg 16 hetes terhes vagyok és elejétől táppénzen mivel veszélyeztettet vagyok,de munkaviszonyom fennáll akkor is vonatkozik rám is az augusztusi 60%-os táppénz és a többi,vagy csak azokra akik utánna lesznek terhesek?

  • Szinte biztos, hogy augusztus 1.-től 60%-al bérszámfejtik a táppénzt akkor is, ha valaki korábban kezdte a táppénzt, mint augusztus 1.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..