Melletted a helyem: új egyesület a koraszülöttekért

Melletted a helyem névvel civil egyesület jött létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakorvosokat és nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal.

Hazánkban megközelítőleg minden tízedik gyermek koraszülöttként jön a világra – Magyarország ezzel mind uniós viszonylatban, mind pedig a hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő országokhoz képest sereghajtónak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban minden koraszülött intenzív osztályon (PIC) jelentős eszközfejlesztés történt. Ez egyértelműen jelzi, hogy a kiváló eszközök biztosítása önmagában nem elég a koraszülöttek életesélyeinek növeléséhez.

A koraszülöttek ellátása és gondozása mind az államra, mind a családokra óriási anyagi terheket ró. Az idő előtt érkező 1 000 gramm alatti súllyal születők kórházi ellátása megközelítőleg 4,4 millió Ft, míg az 1 000 és 1 500 gramm közötti súllyal születők esetén ez a költség 1,7 millió Ft kiadást jelent. Ráadásul, ha ezeket a babákat nem kezelik megfelelőképpen, további szövődményekkel, családjaiknak és a társadalomnak pedig ennek megfelelően számos további kihívással kell megküzdeniük, ami nem csak anyagi, de pszichés terheléssel is jár.

mahce

A megfelelő odafigyelés, a fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek, a családbarát megközelítés és a korai fejlesztésen alapuló gondozás a későbbiekben azonban megtérül, hiszen ezekkel a módszerekkel kerülhetjük el leghatékonyabban a rövid és hosszú távú nehézségeket, illetve a maradandó károsodásokat, úgymint a különböző fertőzések, melyekre a koraszülöttebbek érzékenyebbek, a tüdőkárosodás, az érzékszervi károsodások, a kognitív funkciók zavara, a mozgás- vagy a beilleszkedés zavarát.

Ne legyenek elválasztva a babák a szüleiktől

„Az édesanya jelenléte elengedhetetlen az anyatej termelés beindulásához és mindkét szülő kell a család formálódásához, hisz csak így válhatnak kompetens szülővé. A koraszülött lét elfogadása, a hosszú távú pszichés zavarok megakadályozása csak így lehetséges. A szülők bevonása az ápolásba, rendszeres edukációjuk is része az intenzív osztályos ápolásnak” – emelte ki Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az egyesület egyik alapító tagja.

Nagy Lívia, az egyesület egyik alapító tagja, egy koraszülött gyermek édesanyja a következőképp látja. „A szülő akkor is szülő, ha idő előtt jön világra a gyermeke. Úgy azonban nem lehet szülővé válni, ha nem lehet melletted a gyermeked. Szülőként, az egyesület megalapításakor személyes célom az, hogy elérjük, hogy a jövőben egy családdal se fordulhasson elő, hogy látogatási időszakokra – ami napi kétszer húsz perc egyes kórházakban – korlátozzák a gyermekével töltött időt. Ez nem csak a szülőknek fontos, hiszen a központi idegrendszer fejlődésére bizonyítottan kedvező hatása van, ha a babákat az édesanya testére helyezzük.”

Az egyesület minden eddiginél szélesebb spektrumot szólít meg, azáltal, hogy a koraszülöttek körül tevékenykedőket egyesíti. A koraszülöttek körül tevékenykedők, tehát a szakma, a civilek és a szülők összefogásában valósulhat meg az a jövőkép, amelyben a társadalomban kevesebb, a koraszülöttség miatt kialakult szövődménnyel élő gyermek nő fel, így hosszú távon az egészségügyi kiadások is jelentősen csökkenhetnek majd.

A Melletted a helyem egyesület legfontosabb céljai

A civil szervezet első fontos tevékenysége egy olyan átfogó felmérés elkészítése lesz, mely a magyar helyzetet mutatja be, kiemelten kezelve a családközpontú ellátást. Az átfogó felmérés alapján lehet majd későbbiekben szakmapolitikai ajánlásokat megtenni, és a szakmai tevékenységeket koordinálni. A szervezet céljai közt szerepel, hogy segítsék a koraszülöttek korszerű ellátását, hangsúlyozzák az utógondozás fontosságát, a csecsemőhalálozás 3 éven belül 4 ezrelék alá csökkentését, hosszú távon pedig a koraszülés megelőzését. Terveik közt szerepel továbbá edukációs, felvilágosító és szakmák közti koordinációs tevékenység is.

Az egyesület civil szervezet formájában fog működni, pályázati forrásból, az ágazati cégek támogatásából valamint a befizetett tagdíjból tartják fent magukat. Az egyesülethez minden olyan cég, illetve magánszemély csatlakozhat, aki az egyesület céljaival egyetért, de az egyesülethez való csatlakozás feltétele, hogy a csatlakozni kívánó konkrét tevékenységet ajánljon fel a cél megvalósítása érdekében.

Az egyesületről bővebb információ és tevékenységük nyomon követése a www.mellettedahelyem.hu és a www.mellettedahelyem.com weboldalon keresztül lehetséges.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..