Mellgyulladás, tejcsatorna elzáródás, túltelítődés tünetei és kezelése

Mellgyulladás

A szoptatás alatti mellproblémák közül gyakori a mell túltelítődése és a tejcsatorna elzáródás. Megfelelő kezelés nélkül mellgyulladás, ritka, súlyos esetekben pedig melltályog alakulhat ki. Mi a teendő mellproblémák esetén? Lehet-e szoptatni lázasan?

Mell túltelítődése

A túltelítődés tünetei

Mind a két mell duzzadt, fájdalmasan feszül, a bőr fényes, feszes, erősen látszanak az erek. Hőemelkedés is kísérheti, de nem törvényszerűen.

A túltelítődés kezelése

A szoptatást nem szabad korlátozni, sőt, segít a túltelítődés megszüntetésében a gyakori szoptatás. Szoptatások előtt ill. alatt tegyünk meleg borogatást a mellre, vagy zuhanyozzuk le meleg vízzel. Szoptatások között hűtsük a mellet, ha jólesik.

Ha ödémás a mell, elsimulhat a mellbimbó és nehezen kapja be a baba, ilyenkor fejjünk ki 5-10 ml-t szoptatás előtt.

A folyadékfogyasztást nem kell mérsékelni. Nagy fájdalom esetén vehetünk be fájdalomcsillapítót.

Tejcsatorna elzáródás

A tejcsatorna elzáródás tünetei

A mellben fájdalmas vagy érzékeny pont ill. csomó alakul ki, amely kissé meleg. A tejcsatorna elzáródása következtében az elzáródás mögött pang a tej, ez vezet a fájdalmas csomó kialakulásához. Enyhe, lokalizált fájdalommal jár. Láz is kísérheti. Kialakulhat belőle mellgyulladás, ha nem előzzük meg.

Tejcsatorna elzáródást okozhat:

 • kihagyott vagy lerövidült szoptatások, aminek következtében túltelítődik a mell: például ha a baba hirtelen átalussza az éjszakát, vagy ha az anya korlátozza a szoptatások hosszát,
 • a mell leszorítása, pl. szűk melltartó, fürdőruha, nehéz táska pántja,túl vastag melltartóbetét vagy tejgyűjtő kagyló,
 • helytelen mellretétel, ami szintén túltelítődéshez vezet,
 • ha a baba nem tud hatékonyan szívni,
 • kimerültség, stressz, vérszegénység,
 • bimbóvédő használata.

A tejcsatorna elzáródás kezelése

Közvetlenül szoptatás előtt tegyünk nagyon meleg, majdnem forró borogatást arra a területre, ahol az elzáródás van, mindössze 2-3 percre. A meleg hatására kissé kitágul a tejcsatorna és jobban ki tud ürülni a tej. Úgy szoptassunk, hogy a baba álla legyen a csomó felé, mivel mivel mindig onnan szív a legerősebben, amerre az álla mutat.  Váltogassuk a testhelyzeteket, így alaposan ki tudja üríteni a baba a mell minden részét.

Szoptatás előtt masszírozuk át a mellet: a gyulladt folt mögött kezdjük, öt ujjal, körkörös mozdulatokkal, és fokozatosan haladunk a mellbimbó felé. Figyelem! Magát a csomót nem szabad masszírozni!

Két szoptatás között jegelhetjük is a mellet, ha nagyon duzzadt, ödémás és a szoptatás után sem enyhül. Erre a célra legjobb előkapni a fagyasztóból egy zacskó mirelit borsót vagy kukoricát. A jegelés hatására csökken az ödéma és a fájdalom, jobban megindul a tej (a túltelítődött emlőből nehezebben ürül).

Fontos, hogy mit érzünk kellemesnek: ha egyik vagy másik borogatás nem esik jól, ne erőltessük, mert a szervezet mindig tudja, mire van szüksége, és nem véletlenül “tiltakozik” valami ellen.

Viseljünk laza ruházatot, ami nem nyomja össze a mellet, pihenjünk sokat és igyunk sok folyadékot.

Mellgyulladás

A mellgyulladás tünetei

A mell nagyon erősen vörös, tapintásra forró, magas láz és influenzaszerű tünetek (fáradtság, végtagfájdalom, levertség) jelentkeznek.

A mellgyulladás okai

 • Bakteriális fertőzés: hirtelen alakul ki, mindkét mellet érintheti, sebes vagy fertőzöttnek tűnik a mellbimbó, vér vagy genny van az anyatejben, vörös csíkok jelennek meg a gyulladt terület környékén. Ha ezen tünetek valamelyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz.
 • Tejcsatorna elzáródás: fokozatosan alakul ki, könnyebben megelőzhető.

Háromból egy anyuka nehezen szoptat

A mellgyulladás kezelése

Mellgyulladás ideje alatt a szoptatás folytatható, sőt, segít a tünetek enyhítésében a mell kiürítésével. Gyakori, min. két óránkénti szoptatás vagy fejés ajánlott.

Ha elzáródás miatt alakult ki, akkor az elzáródás helyére tegyünk 2-3 perccel szoptatás előtt meleg borogatást (olyan meleg legyen, amit még éppen elbír a bőr, nem langyos!), és kezdjük a szoptatást a gyulladt mellel. A meleg hatására kissé kitágul a tejcsatorna és jobban ki tud ürülni a tej.

Váltogassuk a testhelyzeteket, így alaposan ki tudja üríteni a baba a mell minden részét. Ha csomó van a mellben, olyan testhelyzetben szoptassuk meg a babát, hogy álla a csomó fele mutasson, mivel mindig onnan szív a legerősebben, amerre az álla mutat.

Két szoptatás között jegelhetjük is a mellet, ha nagyon duzzadt, ödémás és a szoptatás után sem enyhül. Erre a célra legjobb előkapni a fagyasztóból egy zacskó mirelit borsót vagy kukoricát. A jegelés hatására csökken az ödéma és a fájdalom, jobban megindul a tej (a túltelítődött emlőből nehezebben ürül). De ha nem esik jól, akkor ne alkalmazzuk.

Pihenjünk sokat és igyunk sok folyadékot. Viseljünk laza ruházatot, ami nem nyomja össze a mellet.

Ha 24 órán belül nem enyhülnek a tünetek, nem múlik el a láz, orvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén ír fel antibiotikumot. A legtöbb antibiotikum szoptatás mellett is szedhető, és addig kell szedni, amíg az orvos előírta, nem szabad hamarabb abbahagyni.

Melltályog

A melltályog tünetei

Gennyes üreggé növekedett fertőzés a mellben. Ritkán alakul ki, és annál kisebb az esély a kialakulására, minél hamarabb megkezdik a mellfertőzés, mellgyulladás kezelését.

A melltályog kezelése

A kezelés a tályog felnyitása, kitisztítása. Ambulánsan megoldható, csak néhány órát vesz igénybe. Az érintett mellből a szoptatás akkor folytatható, ha a seb elég távol van a mellbimbótól, és a baba szája nem ér hozzá.

Ha a felnyitott tályog a mellbimbó környékén van, a másik mellből kell szoptatni, és az érintett mellet kézzel ki kell fejni, mivel a túltelítődés nem segíti a gyógyulást. Néhány nap múlva már valószínűleg a tályogos mellből is lehet már szoptatni.

Szoptatási nehézségek

A mellgyulladásból, túltelítődésből, tejcsatorna elzáródásból eredő kellemetlenségek általában elkerülhetők, ha ügyelünk a megelőzésre, azaz:

 • igény szerint szoptatunk éjjel-nappal, szükség szerint váltogatott testhelyzetekben,
 • helyesen tesszük mellre a babát, hogy elkerüljük a sérüléseket, és
 • minél kevesebb avatkozunk bele a szoptatás a természetes folyamatába.

Ha kialakult, akkor érdemes szoptatási tanácsadóval is konzultálni, aki célzott kérdésekkel igyekszik kideríteni az okokat – ez a későbbi megelőzés szempontjából is fontos – és tud egyéni javaslatot adni a kezelésre.

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!