Mellgyulladás, tejcsatorna elzáródás, túltelítődés tünetei és kezelése

Mellgyulladás

A szoptatás alatti mellproblémák közül gyakori a mell túltelítődése és a tejcsatorna elzáródás. Megfelelő kezelés nélkül mellgyulladás, ritka, súlyos esetekben pedig melltályog alakulhat ki. Mi a teendő mellproblémák esetén? Lehet-e szoptatni lázasan?

Mell túltelítődése

A túltelítődés tünetei

Mind a két mell duzzadt, fájdalmasan feszül, a bőr fényes, feszes, erősen látszanak az erek. Hőemelkedés is kísérheti, de nem törvényszerűen.

A túltelítődés kezelése

A szoptatást nem szabad korlátozni, sőt, segít a túltelítődés megszüntetésében a gyakori szoptatás. Szoptatások előtt ill. alatt tegyünk meleg borogatást a mellre, vagy zuhanyozzuk le meleg vízzel. Szoptatások között hűtsük a mellet, ha jólesik.

Ha ödémás a mell, elsimulhat a mellbimbó és nehezen kapja be a baba, ilyenkor fejjünk ki 5-10 ml-t szoptatás előtt.

A folyadékfogyasztást nem kell mérsékelni. Nagy fájdalom esetén vehetünk be fájdalomcsillapítót.

Tejcsatorna elzáródás

A tejcsatorna elzáródás tünetei

A mellben fájdalmas vagy érzékeny pont ill. csomó alakul ki, amely kissé meleg. A tejcsatorna elzáródása következtében az elzáródás mögött pang a tej, ez vezet a fájdalmas csomó kialakulásához. Enyhe, lokalizált fájdalommal jár. Láz is kísérheti. Kialakulhat belőle mellgyulladás, ha nem előzzük meg.

Tejcsatorna elzáródást okozhat:

 • kihagyott vagy lerövidült szoptatások, aminek következtében túltelítődik a mell: például ha a baba hirtelen átalussza az éjszakát, vagy ha az anya korlátozza a szoptatások hosszát,
 • a mell leszorítása, pl. szűk melltartó, fürdőruha, nehéz táska pántja,túl vastag melltartóbetét vagy tejgyűjtő kagyló,
 • helytelen mellretétel, ami szintén túltelítődéshez vezet,
 • ha a baba nem tud hatékonyan szívni,
 • kimerültség, stressz, vérszegénység,
 • bimbóvédő használata.

A tejcsatorna elzáródás kezelése

Közvetlenül szoptatás előtt tegyünk nagyon meleg, majdnem forró borogatást arra a területre, ahol az elzáródás van, mindössze 2-3 percre. A meleg hatására kissé kitágul a tejcsatorna és jobban ki tud ürülni a tej. Úgy szoptassunk, hogy a baba álla legyen a csomó felé, mivel mivel mindig onnan szív a legerősebben, amerre az álla mutat.  Váltogassuk a testhelyzeteket, így alaposan ki tudja üríteni a baba a mell minden részét.

Szoptatás előtt masszírozuk át a mellet: a gyulladt folt mögött kezdjük, öt ujjal, körkörös mozdulatokkal, és fokozatosan haladunk a mellbimbó felé. Figyelem! Magát a csomót nem szabad masszírozni!

Két szoptatás között jegelhetjük is a mellet, ha nagyon duzzadt, ödémás és a szoptatás után sem enyhül. Erre a célra legjobb előkapni a fagyasztóból egy zacskó mirelit borsót vagy kukoricát. A jegelés hatására csökken az ödéma és a fájdalom, jobban megindul a tej (a túltelítődött emlőből nehezebben ürül).

Fontos, hogy mit érzünk kellemesnek: ha egyik vagy másik borogatás nem esik jól, ne erőltessük, mert a szervezet mindig tudja, mire van szüksége, és nem véletlenül “tiltakozik” valami ellen.

Viseljünk laza ruházatot, ami nem nyomja össze a mellet, pihenjünk sokat és igyunk sok folyadékot.

Mellgyulladás

A mellgyulladás tünetei

A mell nagyon erősen vörös, tapintásra forró, magas láz és influenzaszerű tünetek (fáradtság, végtagfájdalom, levertség) jelentkeznek.

A mellgyulladás okai

 • Bakteriális fertőzés: hirtelen alakul ki, mindkét mellet érintheti, sebes vagy fertőzöttnek tűnik a mellbimbó, vér vagy genny van az anyatejben, vörös csíkok jelennek meg a gyulladt terület környékén. Ha ezen tünetek valamelyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz.
 • Tejcsatorna elzáródás: fokozatosan alakul ki, könnyebben megelőzhető.

Háromból egy anyuka nehezen szoptat

A mellgyulladás kezelése

Mellgyulladás ideje alatt a szoptatás folytatható, sőt, segít a tünetek enyhítésében a mell kiürítésével. Gyakori, min. két óránkénti szoptatás vagy fejés ajánlott.

Ha elzáródás miatt alakult ki, akkor az elzáródás helyére tegyünk 2-3 perccel szoptatás előtt meleg borogatást (olyan meleg legyen, amit még éppen elbír a bőr, nem langyos!), és kezdjük a szoptatást a gyulladt mellel. A meleg hatására kissé kitágul a tejcsatorna és jobban ki tud ürülni a tej.

Váltogassuk a testhelyzeteket, így alaposan ki tudja üríteni a baba a mell minden részét. Ha csomó van a mellben, olyan testhelyzetben szoptassuk meg a babát, hogy álla a csomó fele mutasson, mivel mindig onnan szív a legerősebben, amerre az álla mutat.

Két szoptatás között jegelhetjük is a mellet, ha nagyon duzzadt, ödémás és a szoptatás után sem enyhül. Erre a célra legjobb előkapni a fagyasztóból egy zacskó mirelit borsót vagy kukoricát. A jegelés hatására csökken az ödéma és a fájdalom, jobban megindul a tej (a túltelítődött emlőből nehezebben ürül). De ha nem esik jól, akkor ne alkalmazzuk.

Pihenjünk sokat és igyunk sok folyadékot. Viseljünk laza ruházatot, ami nem nyomja össze a mellet.

Ha 24 órán belül nem enyhülnek a tünetek, nem múlik el a láz, orvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén ír fel antibiotikumot. A legtöbb antibiotikum szoptatás mellett is szedhető, és addig kell szedni, amíg az orvos előírta, nem szabad hamarabb abbahagyni.

Melltályog

A melltályog tünetei

Gennyes üreggé növekedett fertőzés a mellben. Ritkán alakul ki, és annál kisebb az esély a kialakulására, minél hamarabb megkezdik a mellfertőzés, mellgyulladás kezelését.

A melltályog kezelése

A kezelés a tályog felnyitása, kitisztítása. Ambulánsan megoldható, csak néhány órát vesz igénybe. Az érintett mellből a szoptatás akkor folytatható, ha a seb elég távol van a mellbimbótól, és a baba szája nem ér hozzá.

Ha a felnyitott tályog a mellbimbó környékén van, a másik mellből kell szoptatni, és az érintett mellet kézzel ki kell fejni, mivel a túltelítődés nem segíti a gyógyulást. Néhány nap múlva már valószínűleg a tályogos mellből is lehet már szoptatni.

Szoptatási nehézségek

A mellgyulladásból, túltelítődésből, tejcsatorna elzáródásból eredő kellemetlenségek általában elkerülhetők, ha ügyelünk a megelőzésre, azaz:

 • igény szerint szoptatunk éjjel-nappal, szükség szerint váltogatott testhelyzetekben,
 • helyesen tesszük mellre a babát, hogy elkerüljük a sérüléseket, és
 • minél kevesebb avatkozunk bele a szoptatás a természetes folyamatába.

Ha kialakult, akkor érdemes szoptatási tanácsadóval is konzultálni, aki célzott kérdésekkel igyekszik kideríteni az okokat – ez a későbbi megelőzés szempontjából is fontos – és tud egyéni javaslatot adni a kezelésre.

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Előző cikkA tévé és a gyermek
Következő cikkObamának az apaság a legfontosabb feladat

6 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. sziasztok tuna nekem valaki segiteni vagy valaki jart ma igy 25 eves anuyka vagyok 1 hetigy szoptatam a lanyomat es mikor haza menten ma othon nem tudtam szoptatni szoval ellapat a tejem .aztan kertem fogamlasgatlo tabletat jo volt csak par. nem eszleltem csomot de ra 3 honapra igen de ugy hogy a melembe 3 hejen kis csomot eresztem elmentem a dokiho es a tabletat ell vete igy nem szedtem azt monta az veget volt.de ma honapok teltek es nagyog a csomo es faj azt monta a doki hogy a mell mirigyek bedagatak de meg mindig a csomo ot van es neha faj itt a honajam felene de csak akor ha nincsen meltarto es ha meg fogom segitene valaki

 2. Meleg borogatás a gyulladt mellre? Hát ennél rosszaban szinte nem is lehet csinálni. A borogatás segíthet, de semmiképpen nem meleg, és nem is jéghideg, hanem állott vizes borogatás a legjobb ilyenkor, akár több órát is naponta, de nem a mellbimbóra, hogy ne áztassa.

  • Kedves Tündi!

   A meleg borogatást csak szoptatás előtt 2-3 perccel kell alkalmazni, hogy segítse a tejcsatorna tágulását és a tej kiürülését.

   Az állott vizes borogatást szakemberek nem ajánlják – bár nem árt, de nem is használ-, hanem két szoptatás között lehet jegelni a mellet, ha jólesik, ahogy a cikkben is írtam.

   üdv,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   főszerkesztő

   • Jó, hogy végre megjelent egy ilyen írás. Épp egy éve volt a cikkben említett összes problémám, akkor hiába bújtam a netet éjszakánként és hívtam sírva a szoptatási tanácsadót, megnyugtató választ sehol nem kaptam. Persze orvoshoz nem mentem, káposztalevéltől kezdve a homeopátián át mindent kipróbáltam, a világ összes elképesztő szoptatási pózában szoptattam, volt, hogy a 40 fokos hőségben egész nap…hetekig. De a tejcsatorna eltömődött, a csomót éreztem, már fejni jártam (ami rosszabb a szülésnél), de így is egy tályog lett a vége, amit ki kellett műteni.

    Most azért írok, hogy hátha csak egyvalakire sikerül ráijesztenem és AZONNAL elszalad orvoshoz – nőgyógyászhoz kell, én ezt sem tudtam! ha nem nagy a baj, a védőnő segíthet masszírozni, kifejni, mert ezt csak kézzel lehet hatékonyan – még mielőtt komoly lesz a baj. Bármilyen pici csomó, vagy fájdalom is az, rögtön meg kell mutatni valakinek, a házi kuruzslás engem a műtőbe juttatott. Nálam az ok a hihetetlenül sok tej volt, amit nem mindig tudtam kifejni, hiába géppel fejtem. A kezdetektől volt mellgyulladásom, de a védőnő a vállát vonogatta rá (ezúton is köszönöm neki, hogy azóta is csak egy mellem működik és átélhettem ezt a sok fájdalmat). Szóval bármi ilyen van, irány a doki!

    Ja, és a cikkben leírtakkal ellentétben a tályog nem ritkán alakul ki, én két lányt is ismerek akinek volt, és a kórházban a doki is azt mondta, hogy gyakori. Ő egyébként a gyakori mellvizsgálatot javasolta és ha csomót vagy gyulladást érez az ember, akkor azt azonnal ki kell masszírozni. A test egészére igaz, hogy gyulladást tilos masszírozni, ez alól csak a mell a kivétel. Nagyon fáj… de ha békén hagyjuk, csak rosszabb lesz.

    Még egy gondolat: a műtét előtt világvége volt, a doki a lehető legrosszabbra készített fel, egész éjjel sírtam a félelemtől. De nem kell félni, mert altatást lehet kérni, a seb ijesztő, de nem fájdalmas, a seb tiszítása sem. 1 hét és semmi nem marad belőle, csak egy halvány vágásnyom. 13 hónapos a lányom és még mindig szopizik, tehát 10 hónapja egy mellemből. A tévhitekkel ellentétben nem kell emiatt elapasztani a tejet!

    És igen, lehet borogatni, de tényleg csak 1-2 percig, a meleg zuhany is ugyanilyen hasznos a szopi előtt. A tartós nedves(!) borogatást azonban ellenezték a szoptatási ambulancián, mert apadhat tőle a tej (persze ez is lehet cél, mint az én esetemben volt).

    Senkinek nem kívánom ezt, de ha már meg van a baj akkor komolyan kell venni!

    • Sziasztok!

     Hát én jól megjártam a mellgyulladással, elzáródással, tályoggal… és még nincs vége! A lányom már 2,5 éves, a mellemben azóta elzáródott egy vezeték, mióta megfogant, a nődoki le se sz..rt, majd felszívódik alapon. Saját magam mentem tovább, hogy csináljanak valamit, erre megszúrták mintavételi szándékkal… a mellem teljesen el van torzulva, a tejem pang, még mindig van, kijönni nem tud, csak ha elreped a bőröm, ami előfordul… most pécsi orvoscsoport konzultál a mellem megmentésének módozatairól.
     Szóval anyukák, akinek kezdődő baja van, azonnal orvos, de nem ám olyan, akinek minden belefér, mint az én dokimnak… plasztikai műtéttel 2 millió forint lenne a korrekció, így meg várhatok a soromra, mert mindenki szép mellet akar…

     Üdv: moni

Comments are closed.