Menü mellé mese jár!

Csukás István. olvasás népszerűsítő program, meseolvasás

A nyári szünidő alatt az egyik legnagyobb étteremhálózat meseolvasással és a mesék világát megelevenítő kreatív foglalkozásokkal is várja a legkisebbeket. Az idén 80 éves, Kossuth-díjas, József Attila- és Prima Primissima díjas író, költő Csukás István védnökségével indított program ideje alatt az étteremlánc nagysikerű labirintus-történetének hősei, Dóri és Marci mellett olyan felejthetetlen mesealakokkal is találkozhatunk, mint Pom-Pom, Süsü, vagy Mirr-Murr.

Az olvasás-népszerűsítő program, amely már két éve jelen van hazánkban is, idén új elemmel gazdagodik. A szünidő alatt egyes McDonald’s éttermek az olvasással való ismerkedés helyszínévé válnak a lánc legkisebb vendégei számára. A programban részt vesz a hazai meseírás élő klasszikusa, Csukás István is, akinek nCSI_BF_bevéhez olyan nemzedékek óta feledhetetlen mesealakok fűződnek, mint Mirr-Murr, Pom-Pom, Süsü, a sárkány, vagy Bagaméri, az elátkozott fagylaltos. Július else-jétől augusztus végéig egy előre kiválasztott budapesti és egy vidéki étteremben Csukás István meséiből olvasnak fel részleteket, a Thália Színház fiatal színészei, egy héten kétszer 10-15 óra között, a részletekről a cég honlapján tájékozódhatnak a szülők.                                         fotó:www.fotogallo.hu

„A mese segíti a gyermeket a világ megismerésében, megértésében – mondta Csukás István a program nyitó eseményén. – Mese nélkül nincs is gyerekkor. Ezért a magam részéről mindig örülök, ha az olvasás népszerűsítésében részt vehetek. Szívesen mondtam igent a McDonald’s felkérésére is, hiszen a családok körében népszerű étteremlánc programja sok kisgyermekhez viheti még közelebb a csodálatos világot, amit mesének hívunk, így táplálék mellé szellemi táplálékot is adunk a felolvasásokkal.

olvasás népszerűsítésA mesék csodálatos világának életre keltését a felolvasásokat kísérő kézműves foglalkozások segítik, amelyek keretében a gyerekek mesetérképet és mesekártyákat készíthetnek a „Dóri és Marci nyomoz” című könyv főszereplőiről, kifesthetik a történetben több helyen is felbukkanó dinó figurákat, vagy akár titkos levelek megfejtésében is segédkezhetnek.

Az anyavállalat 2012-ben indította el 38 országra kiterjedő olvasás-népszerűsítő programját. Ennek keretében a gyerek menüben minden évben időszakosan játék helyett könyvet ajándékoz a vendégeknek. Az első évben több mint 32 millió könyv került így a gyermekekhez és családjaikhoz, azóta pedig ez a mennyiség már meghaladja a 120 milliót. A program második évétől ezen felül ugyanezen menühöz egy ingyenesen letölthető elektronikus könyv is jár, amely már okos telefonos alkalmazáson keresztül is elérhető, és ingyenes játékokat is kínál a gyerekek és szülők közös időtöltéséhez. Az oldalon folyamatosan bővül a magyar nyelvű interaktív digitális könyvek köre is.

Magyarországon 2014-ben az első két év pozitív visszajelzésein felbátorodva a cég felkérésére Mán-Várhegyi Réka író és Timkó Bíbor grafikus kifejezetten a hazai étteremlánc vendégei számára alkotta meg Dóri és Marci történetét. A „Dóri és Marci nyomoz” a 6-10 éves korosztálynak szól. A könyv úgynevezett labirintus-történet, vagyis az olvasók a meseszövés csomópontjainál maguk dönthetik el, milyen irányban folytatódjanak a kalandok, és a választásuktól függően többféle befejezés is lehetséges. Ez a felépítés a történet közös, gyermeket és szülőt párbeszédbe bonyolító feldolgozására csábít, ami az olvasás szakértői szerint nagyon fontos mozzanat az olvasóvá válásban.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..