Miért gyakoribb az autizmus fiúknál?

Egy új tanulmány segíthet lerántani a leplet az autizmust övező egyik legnagyobb titokról: miért gyakoribb a rendellenesség a fiúknál, mint a lányoknál. Dr. John Vincent kanadai kutató nemzetközi munkacsoportjával közel 3 ezer, autizmus spektrum zavarban (ASD) szenvedő és 246 szellemi károsodásban szenvedő ember egyes génjeit hasonlították össze 10 ezer egészséges kontrollszemélyével.

A Science Translational Medicine folyóirat legfrissebb számában megjelent eredmények szerint a PTCHD1 génben keletkező mutációk összefüggésben állnak az autizmus és más szellemi károsodás egyes formáival a vizsgált személyek 1 százalékában. A kontrollcsoportban nem találtak ilyen kapcsolatot.

„Az adatok azt mutatják, hogy a PTCHD1 gén mutációi szoros összefüggést mutatnak az autizmus spektrum zavarral” – vonták le a következtetést a kutatók, akik arra is rámutattak, hogy ez a gén az X-kromoszómán helyezkedik el, amely a férfiakban csak egyetlen példányban található meg.

„Ez lehet a magyarázat arra, miért érint az ASD négyszer több férfit, mint nőt” – magyarázta Andy Shih, az Autism Speaks szervezet tudományos alelnöke. „A PTCHD1 egy olyan neurobiológiai útvonal része, amely befolyásolja az embrió fejlődését és mind az ASD, mind a szellemi károsodások létrejöttében szerepet játszik.”

Bár a genetikai felfedezések általában csak az esetek kis százalékára vonatkoznak, összességében az autizmusban szenvedők közösségének nagyobb részére érvényesek. Az X-kromoszómán elhelyezkedő génmutációk magyarázatot adhatnak arra a korábban rejtélyes tényre, miért gyakoribb a rendellenesség a férfiakban, mint a nőkben.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz új otthonteremtési program alapjai
Következő cikkFontosak az óvodai foglalkozások

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..