Fontosak az óvodai foglalkozások

foglalkozás1.jpg

Az óvónőkkel való interakciók kulcsszerepet játszanak az óvodások nyelvi és matematikai készségeinek fejlődésében, derült ki egy új tanulmányból. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekeire igaz.

Amerikai kutatók 2700, állami óvodába járó gyermeket vontak be a vizsgálatba 11 államban. A gyermekeket aszerint csoportosították, mennyit töltöttek szabad játékkal, illetve olyan, az óvónők által irányított foglalkozásokon, ahol a finommotorikai és nyelvi készségeket fejlesztették. Kiderült, hogy a szabad játékot előnyben részesítő gyermekek kevésbé vettek részt a foglalkozásokon és készségeik lassabban fejlődtek, mint azoké, akik leültek az óvónőkkel. A vizsgálatban résztvett gyermekek több, mint fele töltötte ideje nagy részét szabad játékkal.

Az eredmények azt sugallják, hogy a szabad játék nem feltétlenül a legjobb a gyermekek korai fejlődése szempontjából. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei többet profitáltak a foglalkozásokból, ez is azt a megfigyelést támasztja alá, hogy ők több egyéni foglalkozást igényelnek.

„Jobb esélyekkel kezdik az iskolát azok a gyermekek, akik kevesebb szabad játékkal, de több foglalkozással töltik óvodás éveiket” – mondta el Nina C. Chien, a Kalifoirnia Egyetem gyermekgyógyásza egy sajtóközleményben. „Az eredmények mind a szabályozásra, mind a gyakorlatra hatással lehetnek.”

A cikk a Child Development folyóirat szeptember/októberi számában jelent meg.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMiért gyakoribb az autizmus fiúknál?
Következő cikkHogyan vezessünk ősszel?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..