Hogyan vezessünk ősszel?

autók az autópályán esős időben

A megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a járműveket teszik próbára, hanem a járművezetőket is. Az édesanyáknak, akik gyermekükkel együtt utaznak – akár rutinos, gyakorlott vezető, akár nem, fokozott odafigyelés ajánlott,  hiszen a rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok növelik a közúti balesetek kockázatát. 

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, a romló látási viszonyok okozzák.

Lényeges, hogy a családi autót ősszel vigyük el szerelőhöz, készítsük fel megfelelően a járművet a megváltozott körülményekre.

Hogyan vezessunk osszel?Ajánlatos alaposan átnézni az autót, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég.A jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei. Fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak azért szükséges, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

Gondoljuk át azt is vezetőként, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak – különösen esős időben, ill. ködben, azaz:

  • Ritkábban és rövidebb ideig süt a Nap.
  • A napsugarak egyébként is hegyesebb szögben érkeznek a Földre, jobban vakítva a járművezetőket (néha még a napellenző sem véd meg a vakító sugaraktól).
  • A hetek előre haladtával egyre korábban sötétedik, látás útján nehezebbé válik a közlekedéshez szükséges információk szerzése, ezért gyakrabban kell használni a gépjármű világítóberendezéseit.

Mindezeket figyelembe véve, főleg gyermeke(ke)t szállítva vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • A gyermekekre, különösen az óvodák és iskolák környékén, fokozott figyelemmel kell lenni!
  • A figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve, nekünk kell vigyázni!
  • Figyelni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt), mert az esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken is!
  • Sajnos esős időben gyakran képződnek „pocsolyák” az utak felszínén. Ezért esős időben fokozott figyelemmel, s amennyiben lehetséges, a pocsolyák kikerülésével, továbbá a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.
  • Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek, azaz „koccanások” elkerülésére.
  • Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.

Ősszel általában a munkába menet ideje is nő, ezért fontos, hogy korábban induljunk el otthonról.

A késéseket soha ne próbáljuk meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni!

Ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzuk magunkat, családtagjainkat, valamint más közlekedők testi épségét és életét.

Ha a fenti tanácsokat megfogadva közlekedünk, ezzel már sokat tettünk a baleset-megelőzés érdekében.

Átdolgozva:2016.09.20.

Forrás:OBJEKTÍV Hírügynökség

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFontosak az óvodai foglalkozások
Következő cikkCárnő szárnyaslevese

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..