Cárnő szárnyaslevese

Cárnő szárnyaslevese

Hozzávalók:

  • 3 csirkefarhát,
  • 3 csirke felső comb,
  • 1 pulykacomb, csonttal
  • 4-5 libanyak,
  • 2 nagy fej zeller,
  • 3 fej vöröshagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 30 dkg tisztított, apróra vágott csiperkegomba,
  • 20 dkg brokkoli,
  • 2 nagy petrezselyemgyökér,
  • 3 nagy sárgarépa,
  • 10 dkg kelkáposzta, egy jó marék petrezselyem – ez utóbbi kettő főzőtasakban,
  • só, bors, szerecsendió, kurkuma ízlés szerint,
  • egy csipet sáfrányos szeklice,
  • 5 dkg vaj,
  • 5 dkg liszt,
  • 2 dl tejszín,
  • 1 tojás sárgája,
  • két kupica vodka,
  • frissen aprított petrezselyemzöld és snidling a díszítéshez.

(Ebből hatalmas adag leves készül, a tízliteres lábost szoktam használni hozzá.)

A megtisztított, darabokra vágott húsokat enyhén sós vízben, gyöngyöző melegen elkezdem főzni. Folyamatosan tisztítom a tetejét, az utolsó csepp habot is mindig leszedem róla. Amikor már nem vet több habot – és erről legalább tíz habmentes percben meggyőződtem – hozzáteszem a zöldségeket (a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, a zellert, a vörös- és a fokhagymát), a főzőtasakba betett kelkáposztát és petrezselymet. Fűszerezem sóval, frissen ősölt fekete borssal, ráreszelek egy kevés szerecsendiót, meghintem egy kávéskanálnyi kurkumával, és egy csipet sáfrányos szeklicét is kap a színe miatt.

Lassú tűzön, finom gyöngyözés mellett legalább két órán át főzöm az egészet, hogy minden hús vajpuha és minden zöldség ízletes legyen. Ekkor leszűröm az egészet, és beledobálom az apróra vágott gombát, a kis brokkolirózsákat, a most már összevágható főtt répát és zellert. A húsokat leszedem a csontról és szintén a levesbe teszem. (Elég macera munka, de megéri.) Főzöm tovább közepes lángon, miközben kigyúrom a vajat a liszttel. A vajas-lisztes masszából kis csipetnyi darabokat dobok a forró levesbe, lejjebb veszem a tüzet, és a tojássárgájával elkevert tejszínnel még krémesebbé sűrítem. Két kupica vodkát is kap. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzöldet és snidlinget szórok a tetejére.

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkHogyan vezessünk ősszel?
Következő cikkMagányos kismamák